videoprilog Đorđa Vujatovića (Dnevnik 2)

Najava preleta bombardera izazvala brojne reakcije i međusobne optužbe u RS-u

Dva bombardera Zračnih snaga SAD-a izvršit će ovog utorka niski prelet iznad Sarajeva i drugih gradova u Bosni i Hercegovini kao znak čvrstog partnerstva između Sjedinjenih Američkih Država i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i njihove trajne posvećenosti suverenitetu, teritorijanom integritetu i multietničkom karakteru naše zemlje, naveli su to u saopćenju Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Ove letjelice će također učestvovati u zajedničkom vojnom događaju u blizini Tuzle, koji će uključivati angažman Zajedničke taktičke zračne kontrole Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Specijalnih snaga Vojske SAD-a.

O borbenim avionima danas se govorilo i u Banjoj Luci, u zgradi NSRS-a. Iako je najavljena sjednica na kojoj će biti izuzetno mnogo domaćih pitanja - od izvršenja budžeta, pa do odluka o novim zaduženjima, zastupnici u entitetskom parlamentu danas su se bavili i pitanjem preleta američkih bombardera. Neizostavno, razgovaralo se i o tome hoće li hrvatski predsjednik Zoran Milanović biti proglašen nepoželjnom osobom.

Nakon duže pauze, sazvana je nova sjednica NSRS-a. Neće biti razgovora o Zoranu Milanoviću i odlikovanja pripadnicima HVO-a, ali će se pred poslanicima otvoriti novo regionalno pitanje -  kosovsko. Tako će umjesto rezolucije koju su predlagali opozicionari doći druga, ali po prijedlogu predsjednika NSRS-a Nenada Stevandića.

„Smatrao sam da u ovom ključnom trenutku RS ne može ostati neodređena po pripremama za teror nad našim narodom i početku ugrožavanje njegovog prava na život i imovinu“, rekao je Stevandić.

„Biće mi baš zanimljivo šta je velika Srbenda i patriota Nenad Stevandić predložio da im uradimo na Kosovu, osim da traži od Kurtija da se povuče iz Zvečana“, komentirao je Nebojša Vukanović, poslanik Liste za pravdu i red u NSRS-u.

Za onaj prvi opozicioni prijedlog rezolucije o proglašavanju hrvatskog predsjednika nepoželjnom osobom nije bilo dovljno ruku da prođe Kolegij.

„Neće niko od njih dati sebi za pravo da predloži skidanje rezolucije koja se odnosi na Zorana Milanovića. To je poenta cijele priče. Zato smo izgubili puno vremena glasajući o svakoj tački da bismo skinuli određene tačke koje je predlagao Crnadak i Vukanović“, pojasnio je Vukota Govedarica, predsjednik Kluba poslanika SDS-a u NSRS-u.

U NSRS-u danas se postavilo i pitanje zbog čega će američki bombarderi nadlijetati teritoriju Bosne i Hercegovine i da li je  to odobrenje, između ostalih, dala i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović.

„Kada je bombardovana RS, znate šta smo mi Srbi pisali po krovovima tim bombarderima koji su sipali bombe. Nismo se bojali onda, ne bojimo se ni sada. Ovo više nije svijet kojim upravlja monopolarna sila, u kojem se čitav narod može strašiti i targetirati“, rekao je Stevandić.

„Svaka vojna jedinica koja ulazi na teritorij Bosne i Hercegovine, a borbeni avioni to svakako jesu, mora i ne može ući drugačije nego uz saglasnost Predsjedništva. Ja ne mogu znati da li je to donijelo Predsjedništvo sa Željkom Cvijanović ili je to doneseno ranije, ali odluka Predsjedništva Bosne i Hercegovine je morala postojati“, istakao je Igor Crnadak, predsjednik Kluba poslanika PDP-a u NSRS-u.

Današnji sastanak Kolegija NSRS-a održan je u veoma napetoj atmosferi. Prema riječima Nebojše Vukanovića, predsjednik Skupštine Nenad Stevandić mu je uputio prijetnje da će biti izbačen sa sjednice uz pomoć obezbjeđenja.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je da je svako nadlijetanje stranih aviona, a posebno američkih nad RS-om klasičan primjer provokacije, zastrašivanja i pritiska.

"Najava preleta amerčkih bombardera za RS i njene građane predstavlja ništa drugo do zastrašivanje i brutalnu represiju, ali i dokaz da Amerika danas, kao vodeći nosilac amoralizma u svjetskoj politici, zastrašivanje i agresiju naziva partnerstvom", naveo je, između ostalog, Dodik na Twitteru.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović osudio je izjave predsjednika RS-a Milorada Dodika o prelijetanju američkih bombardera u zračnom prostoru države Bosne i Hercegovine. Ove izjave Bećirović je u saopštenju za javnost okarakterisao kao tendenciozne i zlonamjerne. Bećirović je naglasio da su Sjedinjene Američke Države dokazani prijatelj države Bosne i Hercegovine, koji u kontinuitetu pruža podršku stabilnosti, sigurnosti i ekonomskom napretku naše države.

Oglasila se i Željka Cvijanović, predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koja kaže kako Predsjedništvo nije donijelo nikakvu odluku o prelijetanju američkih bombardera preko Bosne i Hercegovine, niti je o tome bilo upoznato. Osudila je potez Američke ambasade, koji je nazvala nepotrebnim i provokativnim. Za Crnadka je rekla da zaobilazi istinu u širokom luku.

federalna.ba

NSRS Ambasada SAD bombarderi
Ambasada SAD Milorad Dodik razdruživanje Republika Srpska
0 24.05.2024 10:51
Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici Ambasada SAD Veleposlanstvo SAD
0 23.05.2024 18:50