videoprilog Gordane Antonić (Dnevnik 2)

Nagovještaj bolje saradnje tužilaštava BiH i Srbije ili samo usamljen slučaj?

Edin Vranj pušten je iz pritvora u Beogradu nakon hapšenja sredinom prošlog mjeseca. Tužilaštvo za ratne zločine Srbije ustupilo je predmet pravosudnim bh.organima. Da li je ovo nagovještaj bolje saradnje tužilaštava dvije države u procesiranju ratnih zločina ili samo usamljen slučaj, pokazat će vrijeme. U međuvremenu, iz Tužilaštva BiH bez odgovora na naš upit.

Edin Vranj ponovo je na slobodi. Njegovo puštanje iz pritvora u kojem je bio duže od mjesec dana uslijedilo je nakon što je Apelacioni sud u Beogradu naložio ukidanje pritvora Vranju, a potom prihvatilo i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije.

“Sud u Beogradu je na osnovu toga uvažio žalbu odbrane da ne postoje više pritvorski razlozi uzimajući u obzir između ostalog i činjenicu da je Tužilaštvo za ratne zločine u Srbiji predložilo, tj. najavilo ustupanje predmeta Edina Vranja pravosudnim organima BiH”, kazala je Jesenka Rešidović, advokatica Edina Vranja.

Viši sud u Beogradu odluku o pritvoru Vranju donio je zbog opasnosti od bjekstva. Do obrata i ustupanja krivičnog gonjenja Edina Vranja domaćem pravosuđu uslijedilo je nakon sastanka glavne tužiteljice Tužilaštva BiH sa srbijanskom tužiteljicom za ratne zločine. Ovakav ishod ranije je najavio i sam Aleksandar Vučić: “Protiv Edina Vranja, sada u formi optužnice koju smo sada spremni bh. tužilaštvu i pravosuđu da oni odlučuju. Ništa ne tražimo od njih, naš je jednostrani akt i jednostrani čin prijateljstva i činjenica da će svi ljudi iz BiH moći ulaziti na teritoriju Srbije bez brige da će biti zadržani”.

Tajnih optužnica više nema, a puštanje iz pritvora Vranja u BiH se gleda i kao ponuđena ruka srbijanskih vlasti.

“Ne samo Vranj nego i svi predmeti koji se odnose na ljude, koji su navodno počinili zločine u odnosu na Srbe u BiH će biti će biti tretirani od bh. tužilaštva, a ne srbijanskog što je jako dobra poruka. Dobro dođu dobre poruke iz Beograda”, riječi su predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

Da li se ovako dobre poruke mogu očekivati u narednom periodu i u slučajevima Mujanović i Osmanović, koji su prije Vranja, a poput njega završili iza srbijanskih rešetaka zbog optužbi za ratne zločine - pitanje je na koje nemamo odgovor, a koje će sigurno biti predmet interesovanja i razgovora zvaničnika dviju država.

federalna.ba

Edin Vranj
Bisera Turković Edin Vranj
0 20.10.2021 17:52
Edin Vranj
0 18.10.2021 17:53
Gordana Tadić Zagorka Dolovac Snežana Stanojković Edin Vranj
0 15.10.2021 15:23
Gordana Tadić Srbija Edin Vranj
0 15.10.2021 07:38
Tužilaštvo za ratne zločine Srbija Edin Vranj
0 14.10.2021 11:03