Nacionalni spomenik ponovo na prodaju
Foto: Zdici.info

Nacionalni spomenik ponovo na prodaju

Narednog mjeseca trebala bi biti izvršena javna prodaja dijela imovine preduzeća IP Krivaja u stečaju, Upravna zgrada tog preduzeća, poznatija kao Krivajina vila. Historijski objekat koji predstavlja simbol Zavidovića, 2018. godine proglašen za nacionalni spomenik kulture.

Oglas za javno nadmetanje u prodaji ovog objekta u mjesecu septembru izazvao je dosta negodovanja mještana i bivših radnika nekadašnjeg industrijskog giganta u Zavidovićima, te je stečajni upravnik Hamdija Muratović obustavio prodaju.

Kako je tada za FTV kazao, Muratović je prodaju obustavio zbog predizborne kampanje: "Bilo je puno više prodaja, a ja sam obustavio prodaju zato što neću da učestvujem u predizbornoj kampanji jer oni to našli ko neku metu a oni koji su Krivaju doveli u stanje stečaja sad drže okolo predavanje o zaštiti imovine Krivaje."

Novi termi  za prodaju zakazan je 18. februara u Upravnoj zgradi stečajnog dužnika IP "Krivaja".

Inače, Krivajina vila sagrađena krajem 19 vijeka, nastala kao stambena zgrada kompanije "Eissler und Ortlieb" s razlogom se smatra biserom bosanskohercegovačke arhitekture.

federalna.ba/Admir Pripoljac

Krivaja Zavidovići