Načelnik izraelske vojno obavještajne agencije Haliva podnio ostavku
(Izvor: Arhiv)

Načelnik izraelske vojno obavještajne agencije Haliva podnio ostavku

Načelnik izraelske vojno obavještajne agencije (Aman) general Aharon Haliva je podnio ostavku zbog neuspjeha u sprečavanju napada islamističkog palestinskog Hamasa 7. oktobra 2023, saopštila je danas vojska.

Time je Haliva postao prva rukovodeća ličnost u Izraelu koja je podnijela ostavku zbog tog terorističkog napada. U pisanoj ostavci koja je proslijeđena novinarima, Haliva je napisao da "uprava za obavještajne poslove koja je bila pod mojom komandom nije ispunila zadatak koji nam je povjeren".

Vojska je u saopštenju dodala da je načelnik generalštaba prihvatio ostavku i zahvalio mu se na službi.

Ubrzo nakon početka rata Haliva je javno rekao da dijeli krivicu jer kao načelnik vojnog resora zadužen za davanje obavještajnih informacija i dnevnih upozorenja vladi i vojsci nije spriječio napad Hamasa.

Očekivalo se da će Haliva, kao i drugi vojni i bezbjednosni zvaničnici, podnijeti ostavke kao odgovor na neuspjehe koji su doveli do napada 7. oktobra i razmjere smrti i razaranja.

Ali vrijeme kada dolaze ostavke je neočekivan jer Izrael i dalje ratuje protiv Hamasa u Pojasu Gaze i bori se protiv libanske militantne grupe Hezbolah na sjeveru. Tenzije sa Iranom su takođe na visokom nivou nakon međusobnih napada.

Dok su Haliva i drugi prihvatili krivicu za neuspjeh da zaustave napad, drugi to još nisu, na prvom mjestu premijer Benjamin Netanyahu, koji je rekao da će jednom odgovarati na teška pitanja o svojoj ulozi, ali nije u potpunosti priznao direktnu odgovornost što je dozvolio da se napad odigra. Takođe nije nagovijestio da će se povući.

federalna.ba/Beta

vojno obavještajna služba Izrael ostavka
EURO 2024 Gareth Southgate ostavka
0 16.07.2024 12:30
Izrael sankcije genocid
0 16.07.2024 11:28
Estonija premijerka ostavka
0 15.07.2024 11:46
ICJ Pojas Gaze Međunarodni sud pravde Palestina Izrael
0 13.07.2024 15:04