Prilog: Miranda Fejzagić

Na zahtjev ministara iz SNSD-a, Vijeće ministara BiH ponovo skinulo sa dnevnog reda zakon o sudovima BiH, u pitanju milijarde eura evropskih investicija

Vijeće ministara BiH ponovo je, na zahtjev ministra vanjske trgovine Staše Košarca iz SNSD-a, skinulo sa dnevnog reda Nacrt zakona o sudovima BiH, uz objašnjenje da nijedan zakon neće biti razmatran u Vijeću ministara bez definisanja zakona o Ustavnom sudu BiH. Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković upozorava da su zbog takvih opstrukcija u pitanju evropski projekti vrijedni milijarde eura.

 

 

Nacrt zakona o sudovima BiH Vijeće ministara i ranije je, sredinom septembra, povuklo sa dnevnog reda sjednice i tada je ministar pravde Davor Bunoza rekao da su u pitanju sitnice koje treba usaglasiti, poput lokacije na kojoj bi bio smješten apelacioni sud, njegove nadležnosti i slično. Riječ je o zakonu koji je u izradi već 12 godina i na kojem insistira Evropska unija. Povlačenje sa dnevnog reda današnje sjednice tražio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, u skladu sa najavom lidera  SNSD-a Milorada Dodika da ništa neće biti riješeno dok strane sudije ne napuste Sud BiH:

“Tu je osnovni problem. Ne možemo raspravljati niti o jednom od zakona a da prije toga radna grupa ne predloži Savjetu ministara zakon o Ustavnom sudu i prestanku važenja mandata stranih sudija. Niko ne bježi od 14 ključnih prioriteta, apsolutno niko. SNSD je veoma jasno rekao i u Konjicu, kada smo razgovarali, mi želimo da implementiramo 14 ključnih prioriteta u paketu. Hoćemo paket. Onda su postojale različite tendencije. Očigledno, u tom trenutku, partneri u Federaciji BiH nisu imali stav bilo američkog ambasadora bilo nekog drugog ovdje u Sarajevu i nisu smjeli da kažu šta hoće i onda su ušli u varijantu parcijalnog donošenja određenih propisa.”

 

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković kazao je da SNSD ucjenama uporno blokira evropske zakone, među kojima je, pored zakona o sudovima i zakon o vanjskim poslovima:

Ne znam šta nam svima donose uslovljavanja i ultimatumi. Mislili smo da toga neće biti. I još jednom mogu ponoviti. Došli smo do vode. Pred nama su milijarde eura i konvertibilnih maraka pomoći Bosni i Hercegovini na evropskom putu. Očekuje se od nas da taj novac zaslužimo, a da ga onda na kraju koriste građani BiH. Bojim se da će nas ovakvi ultimatumi udaljiti od onog gdje smo nekad davno bili, od boljeg života građana BiH. Apelujem da te stvari političari, ni Dodik ni ostali političari u BiH, više ne rade.

 

On je upozorio da bi zbog ovakvih ucjena Bosna i Hercegovina lahko mogla izgubiti investicije vrijedne milijarde eura:

“Ubrzo ćete dobiti informacije o novih šest milijardi eura za prostor Zapadnog Balkana u naredne tri godine, od kojih su četiri milijarde projektne, a dvije milijarde grant sredstava. Govori se, naravno, o starom onom okviru od 14,5 milijardi na sedam godina i IPA fondovima u iznosu od 30 milijardi. Govorimo o 50 milijardi eura koje bi trebale biti implementirane na prostoru Zapadnog Balkana. Dio toga će doći u Bosnu i Hercegovinu, u svaki njen dio, i ja mislim da nema ništa prioritetnije za nas političare u ovom trenutku.”

 

Konaković je dodao da na današnjoj sjednici nije prošla ni odluka o korištenju budžetske rezerve za prihvatanje nabavke američkih helikoptera, ali da je usvojeno 15-20 materijala, među kojima i onaj o isticanju zastave Evropske unije i usklađivanja sa evropskom regulativom, tržištu i slično.

 

 

 

 

 

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Vijeće ministara BiH Federalni radio
Ljeposava Petković Federalni radio
0 08.12.2023 18:26
sport Federalni radio
0 08.12.2023 17:59
Vijesti u 17 Federalni radio
0 08.12.2023 17:59