Na Vlašiću otvorena ferata niz Paklarske stijene

Otvaranjem ferata pravca niz Paklarske stijene, Vlašić se priključio destinacijama koje za sve ljubitelje prirode, nude ovaj poseban adrenalinski doživljaj. Dio je ovo turističke ponude kojom Općina Travnik i članovi planinarskih društava, nastoje unaprijediti i prezentirati prirodne resurse ove planine u svim godišnjim dobima.

Na stazi dugoj 500 metara i nadmorskoj visini od 1.700 metara okušalo se nekoliko najhrabrijih. Kažu, osjećaj je fantastičan, a na stazi se itekako ima šta vidjeti.

„Ambijent je zadivljujući, sav taj pogled na Lašvansku, odnosno, Travničku dolinu je fascinirajući“, priča alpinista Irijan Durmo.

Prednost ovog adrenalinskog doživljaja između alpinizma i planinarenja je sigurnost, zbog koje je dostupan svima, a ne samo profesionalcima. Šansa je to, kažu planinari, za privlačenje turista, koji se posljednjih godina sve više vraćaju prirodi.

„Željezna sajla niz koju se spuštate i penjete po stijenama, osigurani za nju, možete doživjeti dojam koji alpinisti doživljavaju penjući se bez te sajle“, objašnjava Gordan Zec, član UO Planinarskog društva Vlašić.

„Ova ferata na Vlašiću je stvarno nešto posebno, možda čak zaslužuje epitet najatraktivnije upravo zbog ove prekrasne vizure, Lašvanske doline, ruba stijena, južne orjentacije, lakog pristupa“, kaže izvođač radova Edin Durmo.

Ferata je samo dio ukupne priče, koja otvara jednu novu, avanturističku stranu ove planine. Općina Travnik, prepoznavši turizam kao razvojnu strategiju, različitim projektima nastoji ovaj prostor pretvoriti u destinaciju privlačnu svima.

„Kad se to napravi jedna cjelina s kompletnom ponudom i ono što smo planirali još ovdje uraditi, cijenim da će ovo biti jedno srce adrenalinskog sporta i rekreacijskih događaja“, smatra Kenan Dautović, načelnik Općine Travnik (SDA).

Pored već prepoznatljivog planinskog biciklizma, turnog skijanja i paraglajdinga, plan je izgradnja dječijeg adrenalinskog parka, zip linea te staklenog mosta. Time bi Vlašić postao destinacija zanimljiva tokom cijele godine.

federalna.ba

Vlašić ferata alpinizam
Vlašić
0 05.05.2024 11:50
Vlašić zimska turistička sezona Travnik Srednjobosanski kanton SBK
0 15.12.2023 20:03
Vlašić snijeg
0 15.10.2023 22:37