videoprilog Adise Alić (Federacija danas)

Na travničkoj staroj tvrđavi likovi, scene i prizori likara, telala, konzula i raje

Travnik slavi 559. godišnjicu od prvog spomena u pisanim dokumentima. 150 godina bio je glavni grad Bosanskog pašaluka, rezidencija 77 vezira i sjedište dva konzulata. Tim povodom na tvrđavi Stari grad, u okviru manifestacije „Konzulska vremena“, ambasadorima stranih zemalja u BiH predstavljene su kulturne, historijske i turističke znamenitosti grada, koji na svakom koraku priča jedinstvenu priču.

U duhu Travničke hronike Ive Andrića, čiji je dio posvećen konzulima i vezirima, na travničkoj su staroj tvrđavi danas vizualizirani likovi, scene i prizori likara, telala, konzula i raje te kulturno-umjetničkih društava koja su svojom igrom nastojala dočarati duh konzulskog doba s početka 19. stoljeća. Tada se u Travniku kao administrativnom središtu Bosanskog ejaleta Osmanskog carstva otvaraju prva stalna diplomatska predstavništva u BiH. Najprije francuski, 1807. godine, a potom i austrijski konzulat.

„To je možda najslavnije razdoblje burne travničke prošlosti - tada je Travnik zaista bio glavni grad Bosne, kada i ti konzulati, koji su ekvivalent današnjim ambasadama, pokazuju da je to prijestolni, rezidencijalni, glavni grad jedne zemlje u to vrijeme. I sa tom tradicijom, koju Andrić na književno-umjetnički način transponuje u roman, mi nastavljamo da živimo u Travniku“, govori Enes Škrgo, kustos Memorijalnog muzeja Rodna kuća Ive Andrića.

Direktorica JU Zavičajni muzej Travnik Fatima Maslić podsjeća kako su kultura, umjetnost i sport ono što pokazuje naše vrijednosti: „Nadamo se da će se i politički dogovoriti i urediti stvari, jer zaista imamo potencijala i resurse i ljude. Mi smo, ustvari, Evropa odavno. Mi smo pokazali ono što je do nas“.

Gotovo stoljeće i po Travnik je bio glavni grad Bosanskog pašaluka i sjedište vezira. Njegovi brojni kulturno-historijski spomenici i prirodni resursi i danas svjedoče bogatstvu koje čuva kroz stoljeća. Nastojeći napraviti most iz historije u sadašnjost i budućnost, te oživjeti duh starih vremena, kao i podsjetiti na ono što nas povezuje - domaćini su pokazali dio onoga šta ovaj grad i danas nudi, sa akcentom na kulturni turizam.

„U BiH nema previše ovakvih gradova kao što je Travnik, koji čuvaju tradiciju, koji čuvaju kulturu. Evropska unija kontinuirano ulaže u ovakve projekte kao što je Travnik. Već smo uložili određen dio sredstava u projekat Plava voda i drago nam se odazvati ovakvim projektima“, istakao je šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler.

Francuska ambasadorica Christine Toudic navela je kako se njen predsjednik Emmanuel Macron, suprotno onome što se često govori, ne suprotstavlja proširenju EU-a na Zapadni Balkan - Francuska sasvim jasno podržava priključenje zemalja Zapadnog Balkana, ali uz reforme koje je potrebno provesti.

Na kraju, u gradu koji više od pet i po stoljeća svjedoči bogatom naslijeđu te kontinuitetu življenja i zajedništva na ovim prostorima, evropskim je ambasadorima predstavljeno 5 projekata iz kulture, čijom bi relaizacijom bila unaprijeđena turistička ponuda vezirskog grada.

federalna.ba

Travnik Konzulska vremena
Toplotni udar vrućine Travnik JU Dom zdravlja Travnik
0 05.08.2022 19:54
Dani dijaspore Travnik Jadranka Winbow
0 04.08.2022 21:44
dijaspora Travnik BiH Dani dijaspore
0 03.08.2022 17:53
Travnik Dani dijaspore
0 01.08.2022 19:20
Plava voda vodovod Zenica Travnik
0 29.07.2022 17:37