Na tijelu Mateja Periša nema povreda, pronađeni tragovi kokaina i alkohola

Na tijelu Mateja Periša nema povreda, pronađeni tragovi kokaina i alkohola

Na tijelu mladića iz Splita Mateja Periša, koji je pronađen u Savi nakon pet mjeseci od nestanka, nema tragova nasilja, a pronađeni su tragovi kokaina i alkohola, utvrdilo je Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Utvrđeno je da nema osnova sumnje da je smrt hrvatskog državljanina posljedica izvršenja krivičnog djela, kao i da su toksikološke analize pokazale da u tijelu postoji prisustvo "toksičnih koncentracija amfetamina", etil-alkohola i kokaina, navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo je to saopštilo imajući, kako se navodi, u vidu sve okolnosti od nestanka Mateja Periša u noći 30. i 31. decembra 2021. godine do pronalaska njegovog tijela, 18. maja u rijeci Dunav, kod beogradske Ade Huje.

U saopštenju se navodi da je tijelo zatečeno u fazi odmaklih postmortalnih promjena, te da okolnosti koje su prethodile nestanku Periša, izjave lica koja su prije nestanka bila u njegovom društvu, uz izvršene provjere i obdukcioni nalaz, ne ukazuju da je njegova smrt povezana sa bilo kojim vidom nasilja.

Naime, obdukcijom koju je po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu obavio Institut za sudsku medicinu, konstatovano je da na tijelu Mateja Periša nema povreda kostiju glave, vrata, trupa, ni udova.

"Istovremeno, rezultati toksikoloških analiza pokazali su prisustvo toksičnih koncentracija amfetamina u krvi i organima, uz prisustvo etil alkohola. Takođe, u uzorku kose su identifikovani kokain i benzoilekgonin u tragovima", ističe se u saopštenju.

Komisijsko vještačenje obavila su tri vještaka, ljekara specijalista sudske medicine.

Tužilaštvo napominje da su pripadnici MUP Srbije od trenutka prijave nestanka Periša intenzivno tragali za Perišem i preduzimali sve mjere i radnje u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, kako bi pronašli Periša i rasvijetlili sve činjenice i okolnosti njegovog nestanka.

Na pronalasku Mateja Periša bili su angažovani pripadnici Policijske uprave za grad Beograd, Ronilačke jedinice Žandarmerije, Uprave kriminalističke policije, Policijske ispostave za bezbjednost na rijekama, kao i sve policijske stanice na teritoriji grada Beograda.

Periš je istrčao iz kluba "Gotik", trčao ulicama Beograda pokušavajući da zaustavi taksi i onda, kako se vidi na snimcima nadzorne kamere, stepenicama se spustio prema rijeci Savi.

Tokom skoro pet mjeseci od njegovog nestanka, trajale su intenzivne potrage.

federalna.ba/Srna

Matej Periš
Matej Periš
0 20.05.2022 19:09
Matej Periš pronađeno tijelo
0 19.05.2022 12:00
Matej Periš Split Beograd nestali mladić
0 18.05.2022 13:12
Aleksandar Vulin Matej Periš policija
0 28.01.2022 10:51