Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća dodijeljena i priznanja povodom Dana Zenice

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća dodijeljena i priznanja povodom Dana Zenice

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Grada Zenica, koja je večeras održana u Velikoj sali Bosanskog narodnog pozorišta Zenica te na kojoj su tradicionalno dodijeljena priznanja zaslužnim pojedincima i ustanovama, obilježen je 587. rođendan tog grada.

Dan Grada Zenice obilježava se 20. marta, na dan kada je, 1436. godine u historijskim dokumentima Dubrovačke Republike zabilježeno prvi put spominjanje sadašnjeg imena tog grada, ali koji je, po arheološkim dokazima bio nastanjen i u prahistoriji.

Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, potpredsjednik Federacije BiH Igor Stojanović i premijerka Vlade Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić, zajedno s ministrima iz te vlade.

- Drago mi je večeras na jednom mjestu vidjeti članove više nivoa vlasti, predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti. Ovo je dokaz jednog lijepog i zdravog odnosa samo sa jednim ciljem - poboljšanje uslova života svima nama, ali i bolje sutra za generacije koje dolaze - kazao je predsjedavajući Gradskog vijeća Mirza Husetić.

On je zahvalio svima koji vole ovaj grad, koji rade na jačanju te prosperitetu i promociji Zenice.

- Samo zajedno, bez dijeljenja u ovim teškim vremenima, možemo nastaviti graditi uspješnu Zenicu. Naša Zenica nas uči zajedništvu, slozi, bratskim odnosima, jer da naši Zeničani nisu bili takvi pitam se bi li bilo i nas - istakao je Husetić, koji je bio i predsjednik Ocjenjivačkog suda za dodjelu javnih priznanja povodom Dana Zenice.  

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović naveo je da je ovo bila prva zima u kojoj je taj grad imao kontinuirano, kvalitetno i ekološki prihvatljivo grijanje iz novoizgrađene Toplane Zenica.

- Deblokirali smo projekat izgradnje sistema kanalizacionih kolektora, čime je započeo veliki razvojni projekat skupljanja i tretmana otpadnih voda, vrijedan blizu 50 miliona KM - istakao je Kasumović te najavio da će ove godine početi izgradnja zatvorenog olimpijskog bazena te Poslovno-prodajne zone Zenica – Jug.

Najavio je da će ove godine početi i izgradnja zgrade na Smetovima, koja će biti baza Gorske službe spašavanja Zenica, čiji su pripadnici sudjelovali u spašavanju unesrećenih u razornom zemljotresu u Turskoj te kojima je na večerašnjoj svečanosti uručio prigodne plakete i nagrade.   

Kasumoviću je dodijeljeno priznanje "Grb Zenice", koje je ove godine dodijeljeno posthumno i prof. dr. Mahmutu Karaliću, priznanje “Nagrada Zenice” i novčani iznos od 2.500 KM dodijeljeno je primarijusu dr. Ibrahimu Ceri, dok je priznanje “Plaketa Zenice” posthumno dodijeljeno bivšem nogometašu i nogometnom treneru Husniji Arapoviću te Udruženju građana “Naš most”.

Cero se u ime laureata obratio te zahvalio svima na ukazanoj časti, a novčani iznos nagrade u cjelosti je odlučio donirati Udruženju građana “Naš most”.

U nastavku obilježavanja Dana Zenice, sa početkom u 20.00 sati, također u Velikoj sali BNP-a bit će održan i koncert Edina Karamazova, jednog od najpoznatijih evropskih svirača lutnje i klasične gitare.

Danas je upriličena i svečanost otvaranja nove zgrade Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija te Aneksa B zgrade TechnoParka Zenica, a gradonačelnik Kasumović darovao je i prvorođenu bebu na današnji dan na Odjelu za porodiljstvo Kantonalne bolnice Zenica te je direktoru Javne ustanove Radio-televizija Zenica uručio ključeve prostorija koje će biti renovirane.

federalna.ba/Fena

Zenica
Rudnik mrkog uglja Zenica RMU Zenica Zenica rudnik
0 01.06.2023 16:51
Bosansko narodno pozorište Zenica Sparina Festival bh. drame Zenica Anes Osmić
0 30.05.2023 19:42
Zenica rudari radnički neposluh
0 29.05.2023 08:11
Hasan Zahirović Festival bh. drame Festival bosanskohercegovačke drame Zenica Federalni radio
0 27.05.2023 15:09