Na sarajevskom Sajmu knjiga promovirane zbirke "Zija Dizdarević" i "Kalmi Baruh"

Na 35. internacionalnom sarajevskom sajmu knjigasinoć su promovirane dvije publikacije - "Zbirka Zija Dizdarević" i "Zbirka Kalmi Baruh" Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine iz edicije Dokumentarna građa. Promocija je održana u centralnom prezentacionom prostoru "Bosanska kuća", a promotori su bili autorica izdanja muzejska savjetnica Tamara Sarajlić-Slavnić i dr. Eli Tauber, novinar, istraživač i autor.

- Zbirke posvećene životu i djelu bosanskohercegovačkog književnika Zije Dizdarevića i bosanskohercegovačkog profesora, lingviste, pisca, prevodioca i književnog kritičara Kalmija Baruha dvije su od 67 književnih muzejskih zbirki u vlasništvu Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. Ove dvije zbirke su digitalizovane i kao rezultat toga imamo ove kataloge iz edicije Dokumentarna građa. Ova edicija je važna za budućnost Muzeja, demokratizaciju pristupa znanju u našoj zemlji i inostranstvu te zaštitu i sigurnost muzejske građe – kazala je Sarajlić.

Dodaje da su iz zbirke „Zija Dizdarević“ digitalizovani rukopisi, prepiska, dokumenti i fotografije, a iz zbirke „Kalmi Baruh“ dokumenti, fotografije i prepiska.

Tauber je kazao da mu je posebno drago što je ranije digitalizovana zbirka „Isak Samokovlija“ koja je također objavljena u obliku kataloga i promovirana na prošlogodišnjem Sarajevskom sajmu knjiga.

- Kalmi Baruh nije bio knjiiževnik, on nije pisao priče, pjesme niti je opisivao stvarne događaje. On je bio filolog i pisao je o jeziku. Istovremeno je bio i historičar i dobar poznavatelj Španije odakle su Sefardi i došli na naše područje. Mi smo imali sreću da je neko ostao toliko snažno vezan za svoje korjene i da je tako dobro poznavao jevrejsko-španski jezik da je o njemu mogao da govori – kazao je Tauber.

Digitalizaciju i objavu ove dvije publikacije podržali su Općina centar Sarajevo i Fondacija za izdavaštvo Sarajevo-saopćeno je iz Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

federalna.ba

promocija zbirki Muzeja književnosti