Na rubu, 04.02.2021.

"Na rubu" je dokumentarni film o nekontrolisanom i velikom drušrvenom problemu povećanog broja patoloških kockarki.

U Bosni i Hercegovini, u odnosu na broj stanovnika, ima najviše kladionica u Evropi. S tim u vezi, statistički podaci o povećanom broju kockara se svakodnevno uvećavaju. Prema procjeni stručnjaka, u BiH je oko 50 hiljada patoloških kockara. Psiholozi upozoravaju da je sve veći broj žena koje su se odale ovoj pošasti. To su žene od 20 pa sve do 75 godina i dolaze iz različitih miljea. One boljeg materijalnog statusa su u kasinima na poker aparatima i ruletu, dok one slabijeg uglavnom su odane bingu i trkama pasa. Kada je u pitanju regija, naša zemlja po broju ovisnica prednjači. Nemali je broj žena koje su izgubile ogromne sume novca i tako ostale bez porodica, a postoje u primjeri da su nekima od njih lihvari, zbog ogromnih dugova, otimali djecu.

Stručnjaci su istražili da se u kocku ulazi najviše iz znatiželje i usamljenosti. U jednom trenutku kada kockari počnu gubiti, postaju sve uvjereniji u dobitak. Što više gube, lažne nade su veće. Počinju sa početničkom srećom, a završe na samom dnu jer su upali u dugove koje ne mogu vratiti.

Najveću štetu trpe njihove porodice i te žene izlaz vide u samoubistvu. Postoje centri za odvikavanje u koje ih prijavljuju članovi porodice. Desetina ih se u prosjeku izliječi.

Osim što ove žene ponukaju dobici, pogotovo ako su usamljene, ne mogu odoljeti agresivnoj kampanji kladionica. Svemu tome u prilog ide moderna tehnologija koja omogućava široku dostupnost igara na sreću ali i to da je njihova anonimnost dugoročno sigurna. 

U Sarajevu jedna ugledna farmaceutkinja izgubila vlastitu apoteku i veliki stan. Na koji način - donosimo njenu ispovijest.   

Autorica filma je Arijana Saračević Helać, reditelj Himzo Mihaljević, snimatelj Igor Ciković, montaža Harun Avdagić.

federalna.ba

Dokumentarni četvrtak Na rubu
Dokumentarni četvrtak drugačija srbija
0 18.03.2022 15:15
Dokumentarni četvrtak Zaim, čovjek s osmijehom
0 25.11.2021 22:36
lana bijedić Slučaj: Lana Bijedić Dokumentarni četvrtak
0 18.11.2021 21:09
Dokumentarni četvrtak elma kazagić lana bijedić
0 12.11.2021 14:51
Alija Isaković Dokumentarni četvrtak
0 04.11.2021 21:53