Na putu za Pariz trojica Bosanaca u prvoj postavi odbojkaške reprezentacije Turske

Na putu za Pariz trojica Bosanaca u prvoj postavi odbojkaške reprezentacije Turske

Muška odbojkaška reprezentacija Turske savladala je Srbiju sa 3:1 u setovima u okviru kvalifikacione grupe B za Olimpijske igre naredne godine u Parizu.

U redovima turske selekcije igraju trojica Bosanaca, Adis i Mirza Lagumdžija, sinovi legendarnog Ekrema Lagumdžije i Marko Matić, porijeklom iz Domaljevaca kod Orašja.

Dan nakon utakmice, kontaktirali smo Adisa Lagumdžiju koji za FTV kaže:

"Znali smo da nas je očekivala jedna teška utakmica, jer Srbija je jedan jak i kvalitetan protivnik. Mi smo dobro otvorili utakmicu, uzeli orvi set. Srbija je bila bolja u narednom, no mi smo dobili treći i četvrti i tako ostvarili veoma važnu pobjedu. Idemo dalje, sutra igramo protiv Slovenije, kojoj se želimo revanširati za poraz na Evropskom prvenstvu".

Braća Lagumdžija su rođena u Sarajevu, a  svojevremeno je njihov otac Ekrem za FTV rekao:

"Znajući da mi nemamo reprezentaciju Bosne i Hercegovine, jedino što je preostalo je da svoju djecu koja su bila talentovana spremim za negdje dalje. Sticajem okolnosti otišli su u Tursku, dobili su njihovo sportsko državljanstvo, igraju za reprezentaciju. Ne bi bilo nikakve dileme ni spora za koga bi igrali, da mi imamo muški nacionalni tim. Ali, nažalost, a na njihovu sreću, Turci su iskoristili takvu situaciju da talentovanu djecu dobiju u svojoj reprezentaciji".

Pored domaćina Japana, u kvalifikacionoj grupi B, osim Turske i Srbije, nalaze su još selekcije SAD-a, Slovenije, Tunisa, Egipta i Finske. Dvije prvoplasirane reprezentacije osigurat će plasman na Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

federalna.ba/Muhamed Bikić

odbojka Marko Matić Mirza Lagumdžija Adis Lagumdžija Turska