Na protestima u Senegalu privedeno 500 ljudi
(Izvor: AA)

Na protestima u Senegalu privedeno 500 ljudi

Oko 500 ljudi privedeno je tokom protesta i sukoba koji su izbili nakon što je opozicioni lider i predsjednički kandidat Ousmane Sonko osuđen na zatvorsku kaznu u Senegalu.

Ministar unutrašnjih poslova Antoine Diome je novinarima u glavnom gradu Dakaru kazao da je nakon protesta koji su počeli 1. juna privedeno oko 500 ljudi, od kojih su neki i članovi političkih partija.

Istakavši da su se tenzije u zemlji smanjile tokom vikenda, Diome je kazao da su stranci umiješani u proteste i da je njegova zemlja "napadnuta".

Dodao je da su demonstranti oštetili ili uništili brojne infrastrukturne objekte.

Ministarstvo komunikacija saopštilo je da je ograničen pristup mobilnom internetu kako bi se spriječilo širenje govora mržnje.

Tokom demonstracija koje su prerasle u nasilne sukobe život je izgubilo 16, a povrijeđeno 360 osoba.

Ministrica pravde Ismaila Madior Fall rekla je lokalnim medijima da Sonko može biti uhapšen u bilo kojem trenutku.

Sonko je optužen za silovanje i prijetnje smrću Adji Sarr, zaposlenici kozmetičkog salona u Dakaru 2021. godine.

Lider opozicije je negirao optužbe i dva puta je bojkotovao suđenje, 16. i 23. maja, međutim, sudija Višeg suda u Dakaru Issa Ndiaye odlučio je da se suđenje nastavi u odsustvu.

Sud je u četvrtak oslobodio Sonka optužbi za silovanje, ali ga je osudio na dvije godine zatvora zbog korupcije mladih, diskvalifikujući ga sa učešća u predsjedničkim izborima sljedeće godine.

Sonko je bio treći na izborima 2019. godine kada je pobijedio aktuelni predsjednik Macky Sall, ali je tokom suđenja izjavio da je postupak protiv njega politički motivisan kako se ne bi kandidovao za predsjednika 2024. godine.

federalna.ba/AA

 
Senegal protesti nasilje uhapšeni