Na programu "Mostarskog ljeta" danas lutkarska predstava i promocija poetske zbirke
(Izvor: Pozorište lutaka Mostar)

Na programu "Mostarskog ljeta" danas lutkarska predstava i promocija poetske zbirke

U Pozorištu lutaka u Mostaru u srijedu, 10.07., bit će izvedena predstava “Bilo jednom jedno jaje” autora Saše Eržena, u režiji Silvana Omerzu, sa početkom u 19 sati.

“Predstava ‘Bilo jednom jedno jaje’ oživljava životinjske likove Lisice, Vuka, Zeca i Medvjeda. Ovdje životinje imaju ljudske karakteristike koje im se pripisuju u basnama.

Personificirane životinje vode ovu priču i dovode je do iznenađujućeg kraja. Susrećemo se sa karakterističnim ljudskim osobinama, poput plahovitosti, hrabrosti, lukavstva, snage i, prije svega, radoznalosti.

Djeca kroz ovu predstavu uče o svim ovim osobinama ličnosti i nastavit će o njima učiti kroz međuljudske odnose“, dio je zapisa o predstavi režisera Silvana Omerzu. U predstavi igraju: Lejla Pajić, Ena Husić, Ali Kamer Aksoy i Tarik Bajramović.

Iste večeri, u 19:30 sati, u Narodnoj biblioteci Mostar (odjeljenje Luka), bit će upriličena promocija zbirke poezije „Tespih“ autora Harisa Plojovića.

Pisana u slobodnom stihu, ova sasvim moderna zbirka donosi sedamdeset i tri pjesme. Čest izostanak posebno istančanog osjećaja za ritam autor nadomješta pjesničkim slikama i čudesnom mogućnošću sažimanja semantičkih slojeva kroz kontraste.

Bilo da pjeva o svome iskustvu ili pokušava dokučiti smisao narodnih običaja u Novom Pazaru, pjesnik uspijeva u jeziku zalediti trenutak i izgraditi upečatljive pjesničke slike.

Bez tehniciziranja i sintaksičkih igara te pokušaja da gradi rimu i zagazi u velike teme, Plojović je ipak pokazao poetsku suptilnost upečatljiviju i značajniju od one u finom vezu soneta. Po tome je, ali i po činjenici da smisao pjesme nerijetko otkrije tek u posljednjem stihu, blizak poljskom klasiku Różewiczu-navodi se u saopćenju "Mostarskog ljeta"

federalna.ba

Mostarsko ljeto
Mostarsko ljeto Rešit Ismet
0 07.07.2024 09:23
Narodno pozorište Mostar Mostarsko ljeto vršnjačko nasilje
0 12.07.2023 10:50
Mostarsko ljeto 'Mostarsko ljeto 2023.' Adnan Džolota
0 09.07.2023 10:55