Na području Brčko distrikta prikupljeno više od hiljadu kilograma pesticidnog ambalažnog otpada
(Izvor: Fena/Saopćenje)

Na području Brčko distrikta prikupljeno više od hiljadu kilograma pesticidnog ambalažnog otpada

U sklopu projekta "Okolinski prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama u industrijskom i sektoru upravljanja otpadom u BiH“ kojeg realizuje Razvojni program UN-a (UNDP) u BiH, a finansira Vlada Švedske, na području Brčko distrikta BiH prikupljeno je više od hiljadu kilograma ambalažnog otpada od pesticida - rekao je koordinator projekta Selaman Edi Kaloper.

On je dodao da se projekt također provodi i u šest gradova u Bosni i Hercegovini te da je na području Distrikta određeno šest sabirnih mjesta gdje su poljoprivredni proizvođaći u toku sezone imali mogućnost adekvatno odlagati štetni ambalažni otpad od pesticida.

-Nezbrinuti ambalažni otpad od pesticida predstavlja ozbiljan izazov za poljoprivredne proizvođače. Neadekvatnim odlaganjem zagađuje se zemljište, podzemne vode, vodni tokovi itd. Štetne materije dospijevaju u biljke i životinje, a putem njihove konzumacije u čovjeka. Pravilnim odlaganjem ambalažnog otpada u poljoprivredi smanjuju se količine otpada, čuva se životna sredina i zdravlje ljudi, proizvođači štede novac, stvara se osnova za pravilno recikliranje i cirkularnu ekonomiju - istakao je Kaloper.

Prema njegovim riječima, sav ambalažni materijal nakon korištenja pesticida na poljima postaje otpad, i mora biti propisno ispražnjen i očišćen. Prilikom odlaganja, potrebno je primijeniti tzv. "trostruko ispiranje“, odnosno isprati najmanje tri puta čistom vodom, osušiti ambalažu i prikladno skladištiti.

-Za sve poljoprivredne proizvođače koji žele biti dio ove akcije, a koji konzumiraju najmanje 5m3 ambalažnog otpada mogu se registrirati za besplatno preuzimanje na mjestu nastanka putem e-maila: maid.h@kemeko.ba, poručio je koordinator projekta Selman Edi Kaloper.

federalna.ba/Fena

pesticidi UNDP Brčko distrikt BiH
klimatska aktivistica BiH Layla Jusko UNDP
0 02.12.2023 09:31
Brčko Brčko distrikt BiH Dan državnosti Bosne i Hercegovine
0 25.11.2023 21:42
Brčko Brčko distrikt BiH voda pitka voda
0 06.11.2023 17:06
integracija Evropska Unija Europska Unija Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko
0 05.11.2023 23:59