videoprilog Azre Bećirović (Federacija danas)

Na ovom području nismo imali maksimalno očekivani potres - 6,4

Zemljotres jačine 4,1 stepeni po Richteru koji je u petak potresao tlo Tuzle i okoline izazvao je paniku i uznemirenost među stanovništvom. Podrhtavanje tla osjetilo se i u Sarajevu, Brčkom i Zenici. Materijalna šteta nije zabilježena, a mi smo sa stručnim licima provjerili ima li razloga za brigu.

Bosna i Hercegovina se prema Evropskoj mapi seizmičkog hazarda nalazi u zoni visokog rizika. Kvalitetno izrađene seizmotektonske karte stručnjacima mogu pomoći pri procjeni na kojem području se može dogoditi podrhtavanje tla te koji je maksimalno očekivani potres na određenom području.

„Recimo - za područje Banje Luke. Može se očekivati da u nekom narednom periodu bude neki zemljotres, koji može da bude katastrofalan, sigurno preko 6 stepeni po Richteru. Hoće li takav jedan zemljotres da bude za dan, godinu, pet, pedeset godina - to ne možemo da znamo“, objašnjava Nedim Suljić, prodekan za naučnoistraživački rad Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli.

Doktor geoloških nauka Miralem Mulać ističe kako na ovom području nismo imali maksimalno očekivani potres, a to je 6,4: „Nadamo se da nećemo ni imati, ali on ako se bude dešavao, dešavat će se na po ovim regionalnim rasjedima koji se pružaju - Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska“.

Procjene pokazuju da je maksimalni očekivani potres na području Tuzlanske regije osam stepeni po Merkaliju, odnosno 6,4 po Richteru. Međutim, struka navodi da nema razloga za brigu.

„Povoljno je kada se dešavaju manji potresi jer se tada prazni energija, nema nakupljene enrgije - ali ne znamo šta se dešava u dubljim zonama, dubljim rasjedima, regionalnim rasjedima“, dodaje Mulać.

Kompletan tuzlanski blok podijeljen je na manje sekundarne blokove u mjestima Mramor, Gnojnica i Dobošnica prema Srebreniku. Naši graditelji dodatnu opreznost trebaju imati i zbog činjenice da se veliki dio Tuzle i šire okoline nalazi na rudnim poljima te da su prisutna slijeganja terena.

„I upravo iz tog razloga se građevine iz užem gradskom jezgru projektuju na 8 stepeni po Merkalijevoj skali, a na ovim perifernim dijelovima područja grada na sedmi stepen“, precizira Suljić.

Moramo biti svjesni da potres jačine 6,4 stepena po Richteru itekako može ostaviti posljedice. Upravo zbog toga je veoma važno posvetiti pažnju prilikom gradnje i održavanja objekata, naročito višespratnica.

federalna.ba

potres zemljotres