videoprilog Dalile Vojniković (Federacija danas)

Na Lipi otvorena zajednička kuhinja, dvije od četiri faze osposobljavanja Centra završene

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić bio je danas u Prihvatnom centru Lipa. Brojni su razlozi današnje posjete, ali je ministar sigurnosti naše zemlje prvenstveno želio provjeriti koje su aktivnosti izvršene na uspostavljanu stalnog migrantskog centra, te u kakvom se stanju nalazi trenutno Privremeno šatorsko naselje Lipa za prihvat migranata.

Dvije od četiri faze osposobljavanje Prihvatnog centra Lipa su završene. Stvoreni su građevinski preduvjeti za izgradnju stalnog centra. Također, prikljupljena je potrebna dokumentacija i osigurana su finansijska sredstva.

„Raspisano je 17 tendera koji će biti ovdje upotrebljeni, razni izvođači radova kako bi se uspostavio Privremeni centar Lipa. Četvrta faza podrazumijeva useljenje svih kapaciteta“, kazao je Senahid Godinjak, šef kabineta ministra sigurnosti BiH.

Iz Ministarstva sigurnosti su također kazali da prate situaciju sa migracijama u našoj zemlji, te da će učiniti sve da se scenario od prošle zime više nikada ne ponovi. Također, istakli su i dobru saradnju sa vlastima u USK. 

„To je jedan cjelokupni proces koje Ministarstvo sigurnosti nastoji da upravlja što kvalitetnije i bolje“, naveo je Godinjak.

Danas je na Lipi također otvorena i zajednička kuhinja kako bi migranti sami mogli pripremati njihova tradicionalna jela. Ovim projektom znatno je olakšan život migranata u Lipi.

U Prihvatnom centru Lipa trenutno se nalazi 1000 migranata, većinom pakistanskog porijekla. Epidemiološka situacija u ovom centru je pod kontrolon. Nijedan od njih nije zaražen virusom korona.

federalna.ba

Lipa migranti prihvatni centri
migranti krijumčarenje Zvornik Tužiteljstvo BiH optužnica
0 16.06.2021 10:55
Bihać izbjeglice migranti Međunarodni dan izbjeglica
0 15.06.2021 19:20
žrtve migranti migrantska kriza Sredozemno more David Sassoli spašavanje akcija spašavanja plan za spašavanje
0 14.06.2021 21:41