Na Kupresu otvorena još jedna mljekara

Općina Kupres postala je bogatija za još jednu mljekaru. Riječ je o projektu obitelji Romić u naselju Zlosela, u kojoj se stočarstvo i ljubav prema životinjama prenosi s koljena na koljeno, pa ju je Perica Romić, vlasnik i direktor obiteljskog poduzeća, nazvao po svom pradjedu Perkanu. Investicija je to vrijedna 200.000 KM, od čega je 25% sredstava iz programa ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH.

U obiteljskom poslu angažirana je cijela obitelj, od najmanjeg djeteta do najstarijeg člana, no glavni nositelj cijele priče je doktor zootehničkih znanosti i veterinarske medicine Perica Romić, koji kaže kako njegova struka i stočarstvo idu jedno s drugim, te da uopće nije bilo dvojbi oko toga u kom pravcu će ići nadogradnja poduzeća.

„Ovo je krajnja točka našeg 25-godišnjeg rada, doveli smo proizvodnju do finalizacije. Izgradili smo mljekaru kapaciteta oko 2.000 litara dnevno. Za početak ćemo prerađivati samo vlastito mlijeko a vjerojatno od svibnja-lipnja ćemo početi uzimati i kooperante“, kaže Romić.

Romići trenutno raspolažu sa 1.500 ovaca i 50-ak goveda. Ovce se još janje, a i krave će uskoro dobiti mlade, tako da u sljedećoj godini očekuju stado s više od 2.000 odraslih ovaca.

„Ovo je svijetao primjer kako je malo jedno obiteljsko gospodarstvo, korak po korak, u zadnjih 20-ak godina došlo do ovoga stupnja da ćemo imati jednu originalnu kuprešku mljekaru s originalnim kupreškim sirom“, istakao je Zdravko Mioč, načelnik Općine Kupres (HDZ BiH).

Općina Kupres se već poodavno opredijelila za dvije osnovne razvojne grane – turizam i poljoprivredu.

„Mislim da je budućnost Kupresa upravo u ruralnom turizmu i morat ćemo naći načina kako pomoći budućim poljoprivrednicima i malim obiteljskim gospodarstvima koji doprinose, ne samo razvoju svoje obitelji, nego i šire zajednice“, poručio je Mioč.

Složna kupreška obitelj pokazala je da se od poljoprivrede može živjeti, ali uz jedan uvjet:

„Mora se kompletna obitelj uključiti u proizvodni proces i onda se može očekivati nekakav uspjeh. Da će netko biti gazda i sjediti u stanu i upravljati poljoprivrednim gospodarstvom - to tako ne ide“, naglasio je Romić.

Bilo je i dobrih i loših dana. Na samim počecima se nije živjelo u izobilju, ali složno u svom naumu šestero djece je s roditeljima, Antom i Jasnom, ostvarilo ovo što danas imaju. Stoga su upravo roditelji imali čast presjeći svečanu vrpcu i proglasiti mljekaru otvorenom.

federalna.ba/Željka Mihaljević

Kupres mljekara
Teksas požar mljekara
0 13.04.2023 11:22
Kupres šahovski turnir
0 25.03.2023 09:15
Kupres skijanje
0 05.03.2023 11:34
Kupres Mario Župić Ski alka
0 04.02.2023 16:48
Kupres skijanje
0 29.01.2023 14:13