Na Kosovu počela globalna kampanja “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“

Aktivnošću “Oni smo mi“, danas je na Kosovu počela globalna kampanja “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“.

Ovu aktivnost je otvorila predsjednica Kosova Vjosa Osmani, koja je zajedno sa ministricama pravde i obrazovanja, Albulenom Haxhiu i Arbrie Nagavci, pozvala na borbu protiv porodičnog i nasilja nad ženama.

Osmani je izjavila da se protiv rodno zasnovanog nasilja, koje je izuzetno štetno za kosovsko društvo, treba podići glas svakoga dana u godini, ne samo tokom ove kampanje.

“Kao što znate, nažalost, na Kosovu je bilo puno slučajeva nasilja na rodnoj osnovi i zajedno sa ministricom pravde radili smo tokom ove godine, ne samo da se kazne pooštre prema onima koji počine ova strašna krivična djela, nego smo istovremeno radili sa svim institucijama na spriječavanju tih zločina”, kazala je Osmani.

Predsjednica je pozvala sve djevojke i žene da podignu glas protiv nasilja kako bi se borile protiv ovog zločina. Istakla je da Kosovo sarađuje sa Kanadom, državama Evropske unije i mnogim drugim zemljama koje su uspjele da u velikoj mjeri eliminišu rodno nasilje. Također je pozvala pravosudne institucije da se bore protiv patrijarhata i da daju prioritet ovim djelima nasilja.

“Bilo je mnogo slučajeva kada su počinioci oslobođeni ili su platili kaznu i oni su ponovili ta krivična djela protiv devojaka i žena”, kazala je Osmani.

Ministrica pravde Haxhiu je izjavila da je u okviru kampanje predviđeno više od 80 aktivnosti širom Kosova, kako bi se stiglo do svake djevojke i žene.

“Današnja aktivnost 'Oni su mi' je poziv i senzibilizacija sa preživjelima nasilja na rodnoj osnovi i porodičnog nasilja. Također je poziv kosovskim institucijama, posebno policiji, tužilaštvu i sudovima da se slučajevi rodnog i porodičnog nasilja ne ignorišu, ne zanemaruju, ne prejudiciraju, nego da se preduzmu ozbiljne akcije u njihovom adresiranju”, kazala je Haxhiu.

Ministrica pravde je iznela podatak da je od januara ove godine do sada zabilježno oko 2.000 slučajeva nasilja u porodici, među kojima je 90 posto bilo nad ženama i devojkama.

Haxhiu je pozvala sve građane Kosova da ne ćute kada čuju i vide nasilje, te je naglasila da institucije žrtvama nasilja nude besplatnu pravnu pomoć.

Ministrica obrazovanja, nauke i tehnologije Nagavci je istakla važnost obrazovanja za edukaciju o rodnom nasilju. Kako je kazala, grupa aktivista je krenula u obilazak škola kako bi se govorilo o važnosti prijave nasilja u borbi protiv nasilja.

Zvanična boja ove kampanje je narandžasta, kao simbol svijetle i optimistične budućnosti oslobođene od rodno zasnovanog nasilja.

federalna.ba/AA

 
Kosovo kampanja nasilje žene
WHO Gaza patnje nasilje
0 29.02.2024 09:02
Austrija kriminal kriminalne radnje zabrana prilaska žene
0 28.02.2024 13:51
UNICEF Kosovo izvještaj djeca na ulici
0 28.02.2024 12:43
Kosovo dinar State Department Priština
0 28.02.2024 10:12
Kosovo skupština žene Vijeće sigurnosti UN-a rezolucija
0 23.02.2024 12:16