videoprilog Adise Smailagić (Dnevnik 2)

Na Jarinju mirno, put još uvijek blokiran

U blizini graničnog prijelaza Jarinje, na sjeveru Kosova, situacija je mirna dok kosovski Srbi i dalje blokiraju puteve u znak protesta zbog uvedenog reciprociteta na registarske tablice iz Srbije.

Pripadnici specijalnih jedinica Kosovske policije su prisutni u blizini građana koji protestuju.

Nešto ranije danas pojavila se i jedna manja patrola KFOR-a iz pravca graničnog prijelaza, u kojoj su bili poljski vojnici. Oni su obavili izviđanje situacije i vratili se nazad.

Na putu su i dalje kamioni i bageri kojima se blokira prilaz graničnom prijelazu pa ljudi mogu da prođu prijelaz samo pješice.

Blokada na prilazima Jarinju, kao i Brnjaku, drugom prijelazu na sjeveru Kosova, traje od 20. septembra u znak protesta zbog odluke Vlade Kosova da uvede recipročne mjere na registarske tablice iz Srbije. Vozila koja ulaze na Kosovo iz Srbije moraju da uzmu probne kosovske RKS tablice. Probne tablice se izdaju na samim prijelazima, ali i u svim Centrima za registraciju vozila širom Kosova.

Obzirom da je 15. septembra istekao petogodišnji sporazum iz Brisela o korištenju statusno neutralnih KS tablica, Vlada Kosova je odlučila da taj sporazum ne produži, tako da te tablice više nisu validne.

Takođe ni tablice sa skraćenicama kosovskih gradova koje izdaje Srbija nisu validne na Kosovu i biće oduzimane.

Takve tablice nisu validne još od 2011. godine kada je postignut sporazum u Briselu sa Srbijom o slobodi kretanja, ali su na sjeveru Kosova gdje živi srpsko stanovništvo bile tolerisane.

Tokom vikenda nepoznate osobe su zapalile kancelarije Centra za registraciju vozila u Zubinom Potoku, opštini na sjeveru Kosova.

Pitanje tablica je podiglo tenzije između Kosova i Srbije. Srbija je tokom vikenda izvela i vojne manevre u blizini granice sa Kosovom, a i vojni avioni su preletali graničnu zonu. Međunarodna zajednica poziva na spuštanje tenzija i pokušava da organizuje sastanak na najvišem političkom nivou između Kosova i Srbije u Briselu.

federalna.ba/AA

Kosovo Srbija