Na izborima u Crnoj Gori do 13 sati glasalo 35,8 odsto birača
(Izvor: AA)

Na izborima u Crnoj Gori do 13 sati glasalo 35,8 odsto birača

Na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori do 13 sati glasalo je 35,8 procenata građana, što je za nekoliko procenata više u odnosu na izbore za predsjednika države iz 2018. godine, podaci su Centra za monitoring (CEMI), nevladine organizacija koja nadgleda izbore.

Prema podacima te organizacija, na prethodnim predsjedničkim izborima je pravo glasa do 13 sati iskoristilo 32,8 odsto birača.

CEMI je objavio da je najveća izlaznost u centralnoj regiji, 38 procenata, na sjeveru oko 37 osto, dok je u južnoj regiji glasalo 30,7 odsto građana s pravom glasa.

Crna Gora danas bira predsjednika između sedam kandidata i građani biračko pravo mogu iskoristiti do 20 sati.

Posmatrači su zabilježili manje nepravilnosti tokom glasanja i prijavili upotrebu mobilnih telefona na biračkim mjestima, fotografisanje glasačkih listića i objavljivanje na društvenim mrežama, što je povreda tajnosti glasanja.

Građani posmatračima Centra za demokratsku tranziciju (CDT) "masovno prijavljuju da i danas dobijaju neželjene telefonske pozive od štabova kandidata, iz kojih ih već danima uporno pozivaju da glasaju".

"Apelujemo na kandidate da makar danas dozvole građanima da glasaju bez uznemiravanja, kampanja je završena i ovo se može okarakterisati jedino kao neprimjeren pritisak na birače", naveli su iz te NVO koja nadgleda izbore.

Na izborima učestvuju kandidati Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović, Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić, Demokrata Aleksa Bečić, Pokreta Evropa sad (PES) Jakov Milatović, lider Ujedinjene Crne Gore (UCG) Goran Danilović, zastupnica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković (SDP) i influenser Jovan Radulović.

Za predsjednika Crne Gore će biti izabran kandidat koji dobije više od polovine važećih glasova birača koji su glasali.

Ako nijedan kandidat ne dobije potreban broj glasova, održava se drugi krug izbora za 14 dana, odnosno 2. aprila. U drugom krugu učestvuju dva kandidata koja su osvojila najveći broj glasova.

Predsjednik države se bira na pet godina.

federalna.ba/Beta

Crna Gora izbori