videoprilog Nevene Ćorović (Dnevnik 2 - Sport)

Na Ilidži organizovane Sportske igre mladih

Sportske igre mladih su najveće ametersko takmičenje za djecu i mlade koje se osim u Bosni i Hercegovini održava još u Hrvatskoj i Srbiji. Uz višestruki izbor sportskih aktivnosti, i ove godine mladi takmičari su imali priliku pokazati svoje vještine.

U Hotelu Hills na Ilidži organizovane su Sportske igre mladih. Ekipe su uz veliko uzbuđenje bile spremne da predstave svoje klubove, a naši mališani kao njihovi domaćini s radošću su prikazali naš grad u najboljem svjetlu.

“Riječ je o međunarodnom sportskom takmičenju, gdje djeca imaju priliku da se potpuno besplatno takmiče u 10 različitih sportskih disciplina. Nakon što smo održali sve takmičarske ativnosti u protekla četiri mjeseca došli smo do najsvečanijeg i najzanimljivijeg dijela, a to je veliko finalne u Sarajevu, koje se održava od 8. do 10. jula i dobit ćemo prve finaliste, državne pobjednike za veliko međunarodno finale koje se održava u Splitu ove godine”, navodi Naida Hadžidedić, glasnogovornica Sportskih igara mladih BiH.

Ovaj događaj je bio sjajna prilika za naše mlade sportaše i sportašice da se takmiče s vršnjacima iz regije, steknu nova iskustva i prijateljstva, te se dodatno razvijaju u sportu koji vole. Upravo su oni ušli u drugi krug takmičenja, što ih vodi ka glavnom cilju - a to je medalja.

“Ovo što rade Sportske igre mladih je velika stvar za ovu djecu i ova događanja će im sigurno ostati za cijeli život. Kao ekipa dugi niz godina smo tu, dosta puta smo osvajali medalje i bili u Splitu i uvijek se rado vraćamo na igre”, kaže Josip Ilija Kalfić, voditelj Škole nogometa Limač iz Čapljine.

Pokrovitelj Sportskih igara mladih i ove godine je Federalno ministarstvo kulture i sporta, a u saradnji sa specijalnim partnerom - Olimpijskim komitetom BiH. Igre na terenima širom BiH promovišu olimpijske vrijednosti, potiču razvoj prijateljstva, poštovanja, izvrsnosti i ono najvažnije - fair play.

federalna.ba

Sportske igre mladih