Na Generation Change konferenciji sudjelovalo 60 mladih iz svih dijelova BiH
(Izvor: Delegacija EU u BiH)

Na Generation Change konferenciji sudjelovalo 60 mladih iz svih dijelova BiH

Šezdeset mladih ljudi iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine pridružilo se Youth Leadership Conference od 9. do 12. maja, kao dio programa Evropske unije Generation Change. Konferencija je okupila kreativne studente koji su sudjelovali u #GenChange debatama na javnim univerzitetima u zemlji, kao i učesnike Akademije mladih političara. Učesnici će se takmičiti za studijsko putovanje u Brisel u dvije zasebne kategorije, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

- Bilo je nevjerojatno ohrabrujuće iskustvo razgovarati s talentiranim studentima iz BiH tokom debata diljem zemlje, kao i učesnicima Akademije mladih političara. Imaju sjajne, inovativne ideje koje su važne za BiH i njezinu budućnost. Drago mi je što EU može podržati takve ljude u razvijanju njihovih ideja na način koji će im pružiti bolju samouvjerenost i perspektive - rekao je zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Adebayo Babajide.

Tokom ovog događaja, mladi su imali priliku susresti se, voditi diskusije i razmijeniti mišljenja s brojnim stručnjacima iz različitih oblasti - produkcije, grafičkog dizajna, razvoja priča, kampanja, poduzetništva, kreativne industrije i integracija u EU. Mladi su također mogli sudjelovati na događajima povodom Dana Europe koji su se održavali u Sarajevu. Tokom konferencije, sudionici su razvili kreativne ideje koje će predstaviti najbolje od Bosne i Hercegovine i biti dio kampanje EU "Povezani kroz dobro" ovog ljeta.

- Ovo je bilo sjajno iskustvo koje će mi sigurno ostati u sjećanju. Imala sam priliku povezati se s motiviranim mladim liderima iz različitih područja i razmijeniti ideje i perspektive. Kroz interaktivne radionice i predavanja, stekla sam nove vještine u području liderstva, timskom radu i komunikaciji, što će mi biti od velike koristi u budućim projektima i izazovima. Osim toga, konferencija me inspirirala da se angažiram u svojoj zajednici i aktivno radim na pozitivnim promjenama. Zahvalna sam organizatorima na nezaboravnom iskustvu i prilici za lični i profesionalni razvoj - rekla je Sara Vojić, studentica na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Bihaću.

Program Generation Change sada je u drugoj godini. Kao i prethodne godine, više od 550 studenata s javnih univerziteta u BiH sudjelovalo je u debatama o aktualnim temama za mlade s predstavnicima EU i mladim profesionalcima iz različitih oblasti. Najaktivniji od tih studenata odabrani su za sudjelovanje na Youth Leadership Conference. Novost ove godine je što je konferencija uključila učesnike prve generacije Akademije mladih političara koja je okupila 20 mladih političara i aktivista iz cijele BiH.

- Najveći potencijal cijelog programa je upoznavanje i proširenje mreže prijatelja i, potencijalno, budućih kolega. Konferencija je završni dio našeg programa, a ono što je posebno važno za naše grupe je zajednička inicijativa koja će se fokusirati na razvoj turizma u BiH. Poruka mladima je da svi moramo doprinijeti razvoju naših lokalnih zajednica, ali i društva u cjelini - rekao je Milan Unčanin, član Socijalističke partije Srpske (SPS).

Tokom ovog događaja, najkreativnije ideje nastale tokom konferencije odabrao je žiri, i u narednim mjesecima poslužit će kao osnova za sveobuhvatan proces video produkcije u kojem će studenti sudjelovati kao glumci ili podrška filmskim ekipama kako bi realizirali svoj video projekt. Grupa mladih političara i aktivista paralelno će kreirati i provesti zajedničku inicijativu za promociju turističkog potencijala zemlje - navodi se u saopćenju.

federalna.ba/Fena

Delegacija EU u BiH