'Muzika spaja': Održan zajednički koncert mladih iz Sarajeva, I. Sarajeva i Niša

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine večeras je održan zajednički koncert mladih iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Pala i Niša, a ovaj jedinstveni muzički događaj okupio je više od 150 mladih i talentovanih muzičara.

Koncert “Muzika spaja” je USAID-ov projekt PRO-Budućnost, a održan je u organizaciji Osnovne muzičke i baletne škole Novo Sarajevo, Škole za osnovno muzičko obrazovanje Istočno Sarajevo, Pop Rock škole Sarajevo i muzičke škole Čarobna nota iz Niša.

Koncert je održan u Međunarodnom centru za djecu i omladinu na Grbavici, gdje je više od 150 mladih na pozornici poslalo poruku mira, razumijevanja i saradnje s ciljem izgradnje bolje budućnosti.

Direktorica USAID-ovog projekta PRO-Budućnost Majda Behram Stojanov kazala je da su mladi muzičari iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Pala i Niša izveli klasične numere, pop-rock pjesme i etno pjesme koje su poznate u regionu.

"Na ovaj način ekipa koja stoji iza ovog projekta na kojem se radilo mjesecima pokazuje kako muzika treba i mora da bude instrument spajanja i prekidanja barijera koje postoje u nama. Preponosni smo da smo imali šansu podržati njihove kreativne zamisli i ponosni smo na stotine drugih priča koje je projekat iznjedrio u proteklih desetak godina, a koje promovišu ljudsku empatiju, potrebu za saradnjom, solidarnost iz cijele BiH ali i regiona", kazala je Behram Stojanov.

"Muzika spaja" je kampanja koju su pokrenule muzičke škole iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva u sklopu projekta PRO-Budućnost uz podršku lokalnih vlasti, kako bi ukazale na povezujuću prirodu umjetnosti u vremenu velikih podjela u društvu i pokazali da postoji mnogo zajedničkih tačaka u bogatstvu različitosti.

Nakon zajedničkog koncerta održanog u decembru 2022, te oslikavanja identičnih murala na fasadama ovih škola u junu 2023, ove godine manifestacija je na scenu izašla s novim prijateljima – Pop Rock School iz Sarajeva i Magical Note iz Niša (Srbija).

PRO-Budućnost (Povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost) je USAID-ov projekat izgradnje mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih grupa u Bosni i Hercegovini.

federalna.ba/AA

Muzika spaja Sarajevo PRO-budućnost USAID
Međunarodni sajam knjige Skenderija Sarajevo
0 20.04.2024 17:08
Vijećnica Sarajevo Kanton Sarajevo Bosna i Hercegovina
0 20.04.2024 10:06
Sarajevo BiH snijeg
0 17.04.2024 10:36