videoprilog Azre Delmanović (Federacija danas)

Muzičari s područja TK-a najavljuju proteste zbog odluka Kriznog štaba

Nakon ugostitelja, svoje nezadovoljstvo odlukama Kriznog štaba na području Tuzlanskog kantona iskazuju i muzičari. Naime, iako nakon 19 sati u ugostiteljske objekte mogu ući samo vakcinisane osobe, osobe koje imaju negativan PCR test ili dokaz o prebolovanom virusu, za iste goste je zabranjeno izvođenje muzike uživo.

Muzičarima sa ovog područja nije jasno zbog čega nemaju mogućnost da rade svoj posao, posebno ukoliko su i sami vakcinisani. Prema njihovom mišljenju, ova odluka Kriznog štaba je diskriminirajuća.

"Svi mi koji živimo od ovog posla smo, ne marginalizirani, nego izbačeni. Lokali rade do 11 sati, u lokalima može biti 100 ljudi, ne može biti muzika", istakao je muzičar Mustafa Sinanović.

Ukoliko ugostiteljski objekti poštuju sve druge mjere koje su na snazi, zašto su baš muzičari problem, pitaju se.

"Odredili su broj ljudi koji je dozvoljen u lokalu i na to sve zabranili muziku. Iz kojeg razloga? Šta treba sutra da zabrane konobare?", pita muzičar Sanel Bajrami.

Odgovor na pitanje zašto vakcinisani muzičari ne mogu raditi svoj posao nakon 19 sati u objektima u koje mogu ući samo vakcinisani građani, nismo dobili. Kao razlog takve odluke, nadležni navode sljedeće.

"Mi smo se zbog pogoršane epidemiološke situacije morali odlučiti za postrožavanje mjera na nivou Tuzlanskog kantona. Evidentno je da su najveća okupljanja stanovništva u večernjim satima, dakle u večernjim izlascima", istakao je 
Božo Jurić, ministar zdravstva TK-a.

Kako bi dobili odgovore na svoja pitanja, muzičari sa ovog područja planiraju osnovati Udruženje preko kojeg će djelovati, a svoja prava će, kako kažu, tražiti i putem protesta ukoliko Krizni štab uskoro ne razmotri svoju odluku.

federalna.ba

Tuzlanski kanton muzičari Krizni štab protesti
Crna Gora protesti
0 21.01.2022 23:06
koronavirus djeca nastava Tuzlanski kanton
0 20.01.2022 16:48
Skupština USK protesti zdravstveni radnici demobilisani borci
0 19.01.2022 10:50
Tuzlanski kanton zapošljavanje samozapošljavanje
0 17.01.2022 15:31