Muzej književnosti ugostiće izložbu „creAction“

U srijedu, 22. 5. 2024. u 18 sati, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH ugostiće izložbu „creAction“.

Riječ je o postavci koju je, u okviru projekta "Pokret za ekološko obraćenje", osmislio i priredio Centar za mirovno obrazovanje – CMO.

Izložba „creAction“ predstavlja umjetničku akciju u službi zaštite okoliša. Nadahnuta je enciklikom pape Franje o brizi za zajednički dom. Naziv enciklike – Laudato si' – potječe iz Pjesme stvorova sv. Franje Asiškog na čijoj karizmi i duhovnosti, priznatoj i nadaleko izvan Katoličke crkve, počiva. Oslovljavajući svakog čovjeka, enciklika poziva sve društvenopolitičke & religijske aktere na neodložno sklapanje sveobuhvatne koalicije za očuvanje planeta Zemlje. Dakako, pritom na poseban način naglašava (su)odgovornost religija za zaštitu okoliša, skrećući pozornost na dobrano zaboravljenu kršćansku, ali i općenito religijsku ekološku baštinu & mudrost.

Uz podsjećanje na duhovno-mističnu dimenziju prirode, nakana izložbe je predstaviti sve veće probleme s kojima se suočavamo štiteći okoliš u bh. kontekstu, što smo već izgubili, ali i koliko toga još uvijek imamo i koliko toga bismo po svaku cijenu morali sačuvati. Neke od najupečatljivijih citata iz enciklike smo izdvojili i potom ih vizualizirali  kroz fotografije. Naravno, fotografije i bez citata plijene pažnju svojom umjetničkom vrijednošću, kao što i citati bez fotografija plijene svojom mudrošću. I jedno i drugo je neodgodiv poziv na promišljanje, preispitivanje i – povrh svega – zajedničku akciju!

Nakon otvorenje na Svjetski dan biološke raznolikosti i tijekom Tjedna enciklike Laudato si' koji se ove godine svečano obilježava od 19. do 26. 5. pod motom Sjeme nade, izložba „creAction“ u sarajevskoj galeriji „Mak“ bit će otvorena do 27. 5. Na njenom otvarenju u Sarajevu govorit će:

Majda Ibraković, koordinatorica & članica Koordinacionog odbora Eko B&H mreže, Senada Tahirović, glavna urednica „Preporoda“, Vlč. Željko Vlajić, župnik sarajevske župe sv. Luke Evanđelista, Amer Tikveša, autor izložbe & fotografija, Robert Oroz, autor fotografija.  

Grafičko oblikovanje izložbe „creAction“ potpisuje Ivana Ibrović, a idejni začetnik izložbe je Alen Kristić, ujedno moderator njezinog otvorenja u Sarajevu i voditelj projekta Pokreta za ekološko obraćenje CMO-a.    

Muzičke tačke tokom  sarajevskog otvorenja izložbe „creAction“ izvest će: Siniša Markanović, bariton i Bakir Samardžić, klavir.

Nakon sarajevskog otvorenja, zasada je planirano da izložba „creAction“ bude otvorena 4. 6. uočio Svjetskog dana zaštite okoliša u Domu kulture u Jajcu, a potom, tokom rujna / septembra, u Fojnici i Zenici.  

"Molimo Vas da svojom nazočnošću doprinesete razvoju javnog dijaloga i općedruštvene suradnje u području očuvanja bh. okoliša ili, kako bi to rekao papa Franjo, oko brige za naš zajednički dom što je pothvat nezamisliv bez uključivanja različitih religijskih aktera i posredstvom njih dobrano zaboravljene a prije potrebne religijske ekološke baštine i mudrosti"- naglasili su Alen Kristić i Zdravko Kujundžija, kreator i koordinator projekta "Pokret za ekološko obraćenje".

Projekt je podržala američka humanitarno-razvojna agencija Catholic Relief Services, saopćeno je iz Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. 

federaln.ba

izložba