Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i BZK 'Preporod' potpisali Sporazum o saradnji
(Izvor: Fena)

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i BZK 'Preporod' potpisali Sporazum o saradnji

Sporazum o saradnji Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" i Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine potpisali su danas u Sarajevu direktorica Muzeja Šejla Šehabović i predsjednik BZK "Preporod" Sanjin Kodrić.

Sporazum se odnosi na zajedničku digitalizaciju građe iz zbirki Zija Dizdarević, Ahmed Muradbegović i Hamza Humo.

Šehabović je ovom prilikom kazala da Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti ima dugogodišnju saradnju sa BZK "Preporod", kao i sa svim ostalim nacionalnim društvama. Ona je istakla da je u planu potpisivanje sporazuma o saradnji i sa ostalim nacionalnim društvima.

Predsjednik BZK "Preporod" Sanjin Kodrić istaknuo je značaj Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, te podvukao da je "Preporod" posvećen svim oblasima kulture Bošnjaka, a posebno književnoj povijesti.

- BZK "Preporod" i Muzej književnosti Bosne i Hercegovine intezivno sarađuju i u prethodnom periodu realizirali su brojne zajedničke programe, od značaja za obje institucije - podvukao je on.

Saradnja je, kako je naveo, formalizirana i opštim sporazumom, na temelju kojeg je dogovoren projekt digitalizacije triju spomenutih značajnih književnih zbirki koje se nalaze u posjedu Muzeja. 

- Projektom digitalizacije ova građa biće sačuvana i biće omogućeno njeno lakše korištenje, istraživanje. Kao takva će moći predstavljati osnovu za daljnja književno-historijska istraživanja - ustvrdio je Kodrić.

Kodrić je istaknuo da je digitalizacija ovih dviju zbirki samo početak zajedničkog rada na sličnim projektima.

- Već narednih godina ćemo zajednički digitalizirati još neke zbirke. Nadam se da ćemo biti u prilici zajednički ugostiti i zbirku Safvet-bega Bašagića, koja se trenutno nalazi u Univerzitetskoj biblioteci u Bratislavi - podvukao je Kodrić.

Ocijenio je da je značaj ove zbirke enorman jer je uvrštena na UNESCO-vu listu Pamćenja svijeta.

federalna.ba/Fena

sporazum
Vlada FBiH sporazum podjela resora
0 24.03.2023 14:44
sporazum ukidanje rominga EU Zapadni Balkan
0 06.12.2022 11:08
formiranje vlasti Otvoreni studio sporazum
0 01.12.2022 09:35