videoprilog Darija Mehmedovića (Sport)

Muzaferija sigurnim koracima korača ka najelitnijim skijašicama svijeta

Elvedina Muzaferija je napravila ogroman iskorak na ovom Svjetskom prvenstvu.

Optimistične prognoze govorile su da bi se mlada Visočanka mogla ugurati među 30 najboljih u kombinaciji.

Najprije je odvezla hrabar spust i osvojila 25. mjesto da bi dva dana kasnije nastupila u kombinaciji i ostvarila najvredniji rezultat od samostalnosti Bosne i Hercegovine na Svjetskim prvenstvima.

Nakon dvije vožnje bila je 16. i jasno naznačila da je izuzetno zadovoljna postignutim rezultatom.

Elvedina je nastupom u Kortini d'Ampeco pokazala ispravnost puta kojim je krenula. Posljednje dvije sezone, odlučila je fokusirati se na brze discipline i to je već u Italiji dalo rezultata. Pokazala je Muzaferija da sigurnim koracima korača ka najelitnijim skijašicama svijeta, no da bi došla do tog cilja neophodna je koordinirana podrška svih struktura u državi. Naredni veliki izazov su zimske Olimpijske Igre u Pekingu, koje su na rasporedu u februaru naredne godine.

Elvedina je već danas otputovala u Italiju, gdje je u San Pelegrinu narednog vikenda očekuju posljednje ovosezonske utrke Svjetskog kupa u brzim disciplinama. A na minulom Svjetskom prvenstvu, osim Muzaferije, nastupilo je još šestero naših predstavnika.

Najbolji rezultat u muškoj konkurenciji ostvario je Emir Lokmić i to u trci veleslaloma. Osvojio je 28. mjesto i tako prvi put osigurao Bosni i Hercegovini plasman među 30 najboljih u veleslalomu na svjetskim prvenstvima. Ovaj rezultat dobija posebno na težini ako se zna da je u kvalifikacionoj i finalnoj trci nastupilo preko 200 takmičara iz cijelog svijeta.

Naredno, 47. po redu Svjetsko prvenstvo u alpskim disciplinama, održat će se za dvije godine u francuskim zimskim centrima Kurševelu i Meribelu.

federalna.ba

Elvedina Muzaferija
Elvedina Muzaferija Olimpijske igre u Pekingu
0 21.02.2022 13:49
Elvedina Muzaferija Olimpijske igre u Pekingu
0 17.02.2022 09:04
Corrina Suter Elvedina Muzaferija
0 15.02.2022 09:01
Elvedina Muzaferija ZOI OI Peking
0 14.02.2022 10:23