Mutne vode Sene zadaju glavobolju organizatorima Olimpijskih igara u Parizu
(Izvor: Fena/Ilustracija)

Mutne vode Sene zadaju glavobolju organizatorima Olimpijskih igara u Parizu

Organizatori ovogodišnjih Olimpijskih igara u Parizu bore se sa izazovom sigurnog organiziranja takmičenja u plivanju na duge staze i triatlonu u rijeci Seni. Razlog tome je zagađenje rijeke, zbog čega su već otkazana pojedinačna plivačka takmičenja koja su se trebala održati u njoj, javlja France 24. 

Pored toga što to zadaje glavobolje organizatorima i gradskim vlastima, postoji opasnost da takmičenja u mutnoj rijeci izazovu i druge posljedice za sportiste, posebno probavne smetnje. Mjerenja kvalitete vode često određuju sadržaj fekalija u Seni, a problem je još izraženiji tokom obilnih oborina, piše France 24.

Plivačka maratonska takmičenja trebala su se održati u Seni prošlog augusta, ali su otkazana zbog zagađenja vode. Gradske vlasti tvrde da neće pristati na alternativnu lokaciju za takmičenje. Razlog njihove upornosti, uprkos problemima s kvalitetom vode, najvjerojatnije leži u tome što bi takmičari  preplivali brojne atrakcije koje u Pariz privlače brojne turiste.

Rijeka nije prikladna za kupanje od 1923. godine, ali od tada su mnogi pariški gradonačelnici radili na njenom čišćenju do te mjere da se ponovno može koristiti za kupanje.

Za to se zalaže i sadašnja gradonačelnica Anne Hidalgo koja je podržala plan održavanja Olimpijskih igara u Seni.

Predstavnici francuske prijestolnice ističu da se kvaliteta vode znatno poboljšala, iako to nije potvrdio niti jedan uzorak uzet od juna do septembra 2023. Prisutnost bakterije E.coli, čije su koncentracije u augustu  bile šest puta veće od dopuštenih prošle godine, također je veliki problem, napisao je France 24.

Razlog ovakvog zagađenja navodno se krije u pokvarenom ventilu pariške kanalizacije. Gradske vlasti već su uložile 1,4 milijarde eura u postrojenja za pročišćavanje vode koja bi pomogla u čišćenju rijeke.

U prošlosti su se plivački dio triatlona i daljinsko plivanje već odvijali u upitnim higijenskim uslovima, što se dogodilo i 2019. na generalkama za OI u Tokiju u Tokijskom zaljevu te tri godine ranije na igrama u Rio de Janeiru.

Nekim sportistima ne smetaju ni loši higijenski uslovi. Evropski i svjetski prvak u daljinskom plivanju Italijan Gregorio Paltrinieri izjavio je kako bi radije plivao u naelektriziranoj atmosferi usred Pariza nego na nekom zabačenom mjestu.

Sena je već bila domaćin olimpijskih natjecanja u prošlosti. Povijesni zapisi pokazuju da su se tokom Ljetnih igara 1900. na reijeci održavali plivački turniri i turnir u vaterpolu. Povijesni zapisi također pokazuju da su problemi nekontroliranog ispuštanja otpadnih voda u Senu bili prisutni davno prije toga, prenosi STA. 

federalna.ba/Fena

Olimpijske igre u Parizu Francuska Pariz