Musk najavio promjene u plaćanju za funkciju Twitter Blue
(Izvor: Ilustracija)

Musk najavio promjene u plaćanju za funkciju Twitter Blue

Vlasnik Twittera, milijarder Elon Musk najavio je promjene kada se radi o plaćanju za funkciju Twitter Blue na toj platformi društvenog medija, prenosi BBC. 

Uvođenje plaćanja verifikacijske oznake na profilima nastavlja se ukidanjem postojećih, "zasluženih" plavih kvačica, a Twitter će biti prva društvena mreža koja će s time eksperimentirati. 

Od 15. aprila samo verificirani pretplatnici će imati objave preporučene drugim korisnicima i moći će da glasaju u anketama.

Prema toj politici, objave s računa koji ne plaćaju verifikaciju neće biti uključeni u "Za vas" stream preporučenih tvitova.

Prošle sedmice, kompanija je saopćila da će ukloniti potvrđen status nekih "naslijeđenih" računa, koji datiraju prije nego što je Musk kupio firmu.

Korisnici trenutno plaćaju sedam dolara mjesečno za verifikaciju plavim kvačicama, što također omogućava pristup dodatnim funkcijama.

Musk je rekao da su promjene bile "jedini realan način za rješavanje problema naprednih AI botova koji preuzimaju nadmoć, posebno na društvenim medijima. To je beznadežna i izgubljena bitka."

- Glasanje u anketama zahtijevat će verifikaciju iz istog razloga - dodao je on.

U ranijem postu, Musk je naveo da plaćena verifikacija značajno povećava troškove korištenja botova i olakšava njihovu identifikaciju.

Međutim, neki korisnici društvenih mreža kritizirali su taj potez.

Bivši radnik u Twitterovom verifikacionom timu koji je tražio da ostane anoniman rekao je za BBC da je cilj broj jedan za njegov tim bio da zaštite korisnike od štete u stvarnom svijetu, a ovo je nešto potpuno suprotno od toga.

- Verificirani korisnici će koristiti svoju moć i svoje prisustvo na platformi da utiču na bilo šta, od dezinformacija do stvarne štete koju mogu proizvesti za korisnike širom svijeta. To je tiha prijetnja koju niko ne vidi - upozorio je on. 

Oznake verificiranih profila, takozvane plave kvačice, na Twitteru su posljednjih mjeseci predmet mnogih rasprava.

Podsjetimo, Elon Musk je, po preuzimanju te društvene mreže, uveo naplatu verifikacije profila te najavio da će oni imati poseban status.

Međutim, za verifikaciju više nije potrebno biti slavna ili javno poznata osoba, istaknuti političar, filmska zvijezda ili nešto treće (ili na primjer, neko ko je spreman "ispod stola" platiti za verifikaciju) – potrebno je tek platiti pretplatu za Twitter Blue funkciju. 

Tako trenutačno na Twitteru iste plave kvačice nose profili koji su ih platili, kao i oni koji su ih zaslužili, međutim, to neće trajati još dugo.

Od 1. aprila će početi brisanje zasluženih plavih kvačica na profilima, pa će se na Twitteru isticati samo oni koji za to plaćaju. 

Neki korisnici odlučili su platiti pretplatu na Twitter Blue, kako bi iskoristili pogodnosti poput uređivanja objava ili bolje vidljivosti, ali se ne žele "sramotiti, pa bi radije da niko ne vidi da su zaista platili tih sedam dolara Musku".

Takvima je Twitter na raspolaganje stavio mogućnost skrivanja kvačice na profilu, uz zadržavanje ostalih prednosti. Ta opcija je još uvijek u testnoj fazi. 

federalna.ba/Fena

Elon Musk