Murray želi da popravi plasman na ATP listi uoči US Opena
(Izvor: EPA/NEIL HALL)

Murray želi da popravi plasman na ATP listi uoči US Opena

Britanski teniser Andy Murray rekao je da mu je cilj da popravi plasman na ATP listi prije US Opena, kako bi mogao da bude nosilac i izbjegne bolje plasirane igrače na početku turnira.

Murray je sinoć u drugom kolu završio takmičenje na Wimbledoneu, porazom od 20. nosioca Amerikanca Johna Isnera poslije četiri seta. To je najlošiji rezultat Murraya u karijeri na Wimbledoneu.

"Došao sam na Wimbledone misleći da mogu daleko da doguram. Ako igraš na početku turnira protiv najbolje plasiranih igrača, to je sigurno veći izazov. Pokušaću da popravim ranking do nivoa na kome mogu da budem nosilac na grand slam turnirima. Ako ne na US openu, onda za Australian open sljedeće godine", rekao je Murray prenosi BBC.

Murray, 52. teniser svijeta, do sada je u 13 učešća stizao najmanje do trećeg kola Wimbledonea, koji je osvajao u dva navrata.

Ove godine neće biti bodova na Wimbledoneu, poslije odluke ATP i WTA da ne dodjeljuju bodove pošto je ruskim i bjeloruskim teniserima zabranjeno da igraju u Londonu.

"Jedan od razloga zbog kojih želite da popravite ranking je da izbjegnete opasne igrače na početku takmičenja. To je jedan od onih mečeva poslije kojih bi, da sam prošao, moglo svašta da se dogodi", naveo je 35-godišnji Murray.

On je 2019. godine podvrgnut operaciji kuka, a nedavno je na turniru u Stutgartu doživeo povredu stomačnog mišića, što mi je otežalo pripreme za Wimbledone.

Upitan da li će ponovo igrati na Wimbledoneu, Murray je rekao da će to zavisiti od njegovog fizičkog stanja.

"Ako se budem osjećao fizički dobro, onda ću pokušati da nastavim da igram. Izuzetno je teško da planiram dugoročno, uz probleme koje sam imao sa tijelom u posljednjih nekoliko godina, jer ne znam kako ću se osjećati za nekoliko sedmica, a ne za godinu dana. Nije lako održati tijelo u optimalnoj kondiciji kako bih se takmičio na najvišem nivou", dodao je.

"Ova posljednja povreda je frustrirajuća i nije pomogla. Psihički sam bio zaista dobro i dobro sam igrao. Razočaran sam. Želio sam da ostvarim dobar rezultat na Wimbledoneu. Volim da igram na Wimbledoneu, na podlozi na kojoj mislim da mogu da pariram najboljim igračima. Ovo definitivno boli", dodao je Murray.

federalna.ba/Beta

Andy Murray Wimbledone
Andy Murray Novak Đoković
0 12.09.2023 11:16
Elina Svitolina Lesia Tsurenko Wimbledone
0 06.07.2023 14:36
Roland Garros tenis Andy Murray
0 21.05.2023 16:12
Wimbledone Ukrajina teniseri
0 25.04.2023 14:55