Murphy ponovo prozvao Čovića zbog blokade Južne interkonekcije

Murphy ponovo prozvao Čovića zbog blokade Južne interkonekcije

Američki ambasador u našoj zemlji Michael Murphy ponovo je lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića označio kao faktora koji blokira postizanje dogovora o Južnoj interkonekciji, koja bi našu zemlju odmakla od trenutne potpune ovisnosti od ruskih energenata. Dragan Čović nije učinio ništa, navodi Murphy, ni na tome da bar ukaže na brojne greške u koracima Milorada Dodika.

„Južna interkonekcija je veoma važan projekat. Želimo da BiH ne zavisi od energenata iz Rusije. Znamo šta Rusija radi kada ima potpunu kontrolu nad snabdijevanjem energentima. Oni to koriste za ucjenjivanje. U današnjem geopolitičkom svijetu to je davno prošlo vrijeme.

Također, ovo je važno i iz praktičnih razloga. Otvorit će nova radna mjesta. Pomaže kompanijama da se razvijaju i rastu. Dragan Čović blokira to. On kaže da pokušava da pomogne Hrvatima, ali on u ovom slučaju to ne radi uopće.

Posljedica njegove blokade je da Hrvati nemaju pristup plinu, nema pouzdanog i manje skupog izvora. Teško je pobjeći od tog zaključka. Treba da se sjedne i dogovori i idemo dalje. Mi ćemo nastaviti zagovarati projekat. Nekoliko mjeseci je prošlo.

Ovo je pravi projekat za BiH i Hrvate koji žive u Federaciji BiH. Kako bi Federacija efikasno funkcionisala treba vam efikasno bošnjačko-hrvatsko partnerstvo. Bilo je nešto što se raspalo i to treba obnoviti.

Željeli bismo da se dogodi da Dragan Čović jasnije i direktnije govori o nekim antidejtonskim problemima, kao što je retorika i drugo Dodikovo djelovanje. Mi smo mu to rekli. Razočarenje je što to nije uradio. Nećemo baciti peškir na ono što je do sada urađeno u BiH“, naveo je Murphy.

federalna.ba

Michael Murphy Dragan Čović
Evropski parlament Europski parlament Dragan Čović Borjana Krišto Darijana Filipović
0 09.06.2024 18:38
Dragan Čović koalicija
0 04.06.2024 17:21