MUP Srbije: Pojačana kontrola na prijelazima, pozivamo kosovske dužnosnike da ne šire paniku

MUP Srbije: Pojačana kontrola na prijelazima, pozivamo kosovske dužnosnike da ne šire paniku

Srbijanski MUP odbacio je u srijedu kao neutemeljene navode kosovskih dužnosnika o zadržavanju autobusa s registracijskim oznakama Kosova na prijelazu Batrovci, ustvrdivši da je "u tijeku pojačana kontrola svih putnika" na graničnim prijelazima i da je riječ o "sigurnosnim provjerama".

Tajnik kosovskog Ureda za vezu u Srbiji Fatmir Haxholli ustvrdio je ranije danas kako srpske vlasti na granici s Hrvatskom od ponoći "blokiraju" najmanje četiri autobusa s kosovskim registaracijama i putnicima s Kosova na prijelazu Batrovci.

Haxholli je ocijenio da ta blokada na graničnom prijelazu Batrovci-Bajakovo predstavlja "znak osvete i apsurdne nervoze" službenog Beograda zbog glasanja u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe o podršci Kosovu za članstvo u toj organizaciji.

Kasnije danas MUP Srbije odbacio je u priopćenju te optužbe, navodeći da je "u tijeku pojačana kontrola svih putnika na graničnim prijelazima", te da se provode "sigurnosne provjere" čiji je cilj "veća sigurnost građana", što može "prouzročiti duže zadržavanje" na graničnom prijelazu.

Ministarstvo naglašava da je svim građanima s teritorija Kosova "dozvoljen neometan ulaz" i "najoštrije odbacuje insinuacije da im je ulaz zabranjen zbog posjedovanja dokumenata" koje su izdale vlasti u Prištini, pozivajući kosovske dužnosnike da "ne šire paniku i lažno informiraju javnost".

federalna.ba/Fena

Srbija Kosovo