Mujkić: Pozivamo se na tekovine antifašizma, a na djelu ne vidimo poveznicu

Dan pobjede nad fašizmom koji se obilježava 9. maja, nažalost, ne igra gotovo nikakvu ulogu i bojim se da smo odbacivanjem socijalističkih tekovina, odbacili i antifašizam, kazao je danas profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Asim Mujkić.

On je kao uvodničar govorio na ovonedjeljnoj redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca - Krug 99 o temi "Evropska paradigma i obnova nacifašizma", pozivajući na misaoni eksperiment šta bi se desilo da neki borac protiv fašizma sada ima vremeplov i vidi šta se dešava u Evropi.

- Danas bi vidio etničke podjele, ulica u Banjoj Luci se zove Draže Mihajlovića u Mostaru Francetića ili Budaka, u Sarajevu je škola nazvana po jednom autoru koji veličao sile osovine. Pozivamo se na antifašizam i njegove tekovine, ali na djelu ne vidimo poveznicu s njegovom vrijednosnom supstancom - smatra Mujkić.

Govoreći o današnjem političkom diskursu, kaže da se odavno nije čulo da se političari u Bosni i Hercegovini pozivaju na neku važnu borbu iz antifašističkog rata, ne referiraju se na neku antifašističku ličnost iz tog perioda što znači da antifašizam s nama nije saživio i nije protkao vrijednost političke zajednice, ističe Mujkić.

Podsjeća na izjavu Duška Radosavljevića, politikologa i predsjednika Saveza antifašista Vojvodine, koji je kazao da Srbijom danas vladaju ideološki potomci poraženih snaga Drugog svjetskog rata, zbog čega Mujkić smatra da je vrijeme da se svi zapitaju da li su izvršili dovoljno radikalan obručan s tom ideologijom.

- Bojim se da nismo i da ta idelogacija, kroz nacionalizam, veoma značajno utiče na oblikovanje naše zajednice. Bojim se da smo 1990. godine odbacivanje socijalističkih tekovina odbacili antifašističke vrijednosti - kaže profesor Mujkić.

Ocijenio je da ono što se danas dešava u Ukrajini predstavlja fašizam, dodajući da je upravo fašizam evropska paradigma koja je nerazdvojno povezana s nacionalizmom odnosno idejom jedne nacije unutar jedne države, ali i dubinski s kapitalizamom.

- Fašizam će nam se stalno vraćati dok se ne suočimo s nacionalizmom i protivrječnostima kapitalizma. Evropa je danas pred vrijednosnim izazovom posebno sada suočena posljedicama ruske agresije na Ukrajinu - zaključio je Mujkić.

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović podsjetio je da se 9. maja obilježava i Dan Evrope te da se taj datum veže za usvajanje Šumanove Deklaraciju prije 72 godine kojom je otpočeo put ka stvaranju ujedinjene Evrope.

Ipak u današnjem vremenu, dodaje Kulenović, ključne tačke nacifašističke politike u savremenim okolnostima i Ukrajine i BiH postaju sve čitljivije, ali Evropa se konsolidira pred desničarskim udarima i opasnostima obnove nacifašističkih vrijednosti.

Rezultati posljednjih izbora u Sloveniji i Francuskoj rezultat su otpora i snage liberalnih demokratija te Kulenović poziva na internacionalnu solidarnost i podršku u borbi za demokratski preobražaj moderne i evropske Bosne i Hercegovine.

federalna.ba/Fena

Dan pobjede nad fašizmom Dan Evrope Asim Mujkić
Marš besmrtnog puka Dan pobjede nad fašizmom Milorad Dodik
0 09.05.2024 19:33
Dan Evrope Dan Europe Dan Zlatnih ljiljana Dan pobjede nad fašizmom Dan logoraša
0 09.05.2024 19:14
EU Johann Sattler Benjamin Sturtewagen Dan Evrope
0 09.05.2024 11:46
Kanton Sarajevo delegacija Šehidsko mezarje Kovači Dan pobjede nad fašizmom
0 09.05.2024 11:00