Mučibabić: Ovako više ne može! Sistemsko rješenje ili prosvjedi sportista!

Gost današnjeg izdanja Rezimea bio je Milanko Mučibabić, predsjednik Olimpijskog komiteta BiH.

Kaže da pitanje finansiranja nije regulisano na nivou na kojem bi trebalo i da je to jedan od razloga i odlaska sportista i što nam sport nije na nivou na kojem bi zaista mogao da bude.

"Obzirom da je sport reprezent svake države i perjanica države i mislim da državu to ne dotiče ili to ne razumiju, ali to ne valja. Došli smo do tačke gdje zaista više ne može ovako. Ako nisi sistemski riješio onda nema ni napretka."

Pojašnjava da Savjet ministara za sport izdvaja oko milion i 300.000 maraka.

"I daje klubovima, daje svima više osim vrhunskom sportu. Nije baš adekvatan kriterij. A nema se za pripreme za jednog tuku, za jednu Larisu, za jednog husića, za jednu Lanu Pudar koji su ekstremni kod nas i koje bi svaka država i prihvatila i dala im desetostruko.

Mučibabić ističe da Olimpijski komitet tri godine nije dobio ništa od Savjeta ministara.

"I mi nijedno takmičenje nismo propustili. Jedna Olimpijada, druga Olimpijada, male Olimpijske igre, evropske Olimpijske igre, svigdje smo uzeli učešća. Ne bi mogli opstati da nije projekata i Međunarodnog Olimpijskog komiteta koji nam pomaže."

Naglašava da je olimpijski sport u BiH postao samoodrživ.

"Finansiramo se iz projekata Međunarodnog Olimpijskog komiteta, Evropskog komiteta i EU."

Na pitanje kada će pomoći država, Mučibabić odgovara: "Isto kao da neko nije edukovan u tom pravcu, isto kao da je začaran, kao da ga ne interesuje. Mi dalje ne možemo bez države. Mi smo se sastali da uputimo, ne zahtjeve, zaključke naše prema Savjetu ministara, prema Predsjedništvu da se budžet digne sa milion na 10 miliona da bi mi mogli samo udahnuti. I tu bi se vidio rezultat. Sistemski se mora riješiti, da se ne zavisi od čejfa i volje pojedinca."

Navodi da sportske kladionice ne žive od sporta, nego se bogate od sporta.

Naglašava da neće stati na današnjem sastanku.

"Imamo zaključke koji nisu ni rigorozni ni ništa i koji se mogu rješavati tokom vremena. Poslat ćemo Predsjedništvu BiH, Savjetu ministara, poslat ćemo i entitetima i onda ćemo zatražiti prijem i da vidimo šta se u tom pravcu može uraditi. Ako treba izai ćemo na ulicu i kazati ode nam omladina, ode nam sport, ode sve dođavola. Sport nije trošak, to je investicija za budućnost."

O ulaganju u sportsku infrastrukturu kaže da se ona pravi kada se dobije veliko takmičenje.

"Koliko god sport bio entuzijazam, vrti se oko njega solidno para i ljudi rade i neki žive, na neki način, od toga."

federalna.ba

Milanko Mučibabić