MTV nagrade: Holivudske zvijezde podržale scenariste u štrajku
(Izvor: Screenshot)

MTV nagrade: Holivudske zvijezde podržale scenariste u štrajku

Holivudske zvijezde, uključujući Jennifer Coolidge i Pedro Pascala, odali su počast scenaristima u štrajku u svojim govorima na dodjeli MTV Movie & TV nagrada.

Unaprijed snimljena ceremonija je emitovana nakon što je događaj uživo otkazan u posljednjem trenutku usred prvog velikog štrajka scenarista u 15 godina. Scenaristi su akciju počeli prošle sedmice, pozivajući na bolje plate i uslove rada u eri streaminga.

Zvijezda Bijelog Lotusa Jennifer Coolidge rekla je da je stoji "rame uz rame" s njima.

Dok je u nedjelju primala nagradu za genijalca komedije, rekla je da se oni "svuda bore za prava umjetnika"."Znate, skoro sve velike komedije počinju od velikih scenarista", rekla je.

„Kao ponosni član SAG-a (Udruženja filmskih glumaca), stojim ovdje pred vama večeras, rame uz rame sa svojim sestrama i braćom iz WGA (Udruženja scenarista Amerike), koji se upravo sada bore za prava umjetnika svuda."

WGA je saopštila da je planirala da organizuje događaj u nedjelju u Santa Monici u Kaliforniji, prije nego što je emisija uživo ukinuta u korist prigušenije afere. Šefovi šoua rekli su da su to učinili kako bi "pažljivo odredili kako najbolje isporučiti prve nagrade koje su zamislili".

Zvijezda serije The Last of Us, Pascal primajući svoju treću nagradu te večeri, također je odao priznanje onima koji se "veoma žestoko bore" za poštene plate.

Zombi drama, koju su napisali Craig Mazin i Neil Druckmann, osvojila je nagradu za najbolju TV seriju, dok su ranije Pascal i koleginica Bella Ramsey proglasili najbolji duo.

"Craig i Neil ne mogu biti ovdje", rekao je Pascal u video poruci. "Svi smo solidarni sa WGA koja se jako bori za pravedne plate. Zahvaljujemo vam, volimo vas." Štrajk scenarista počeo je prošle sedmice kada je više od 11.000 članova WGA „spustilo svojeo alate“ nakon što su pregovori sa velikim studijima propali.

Sindikat traži veću minimalnu platu, više scenarista po emisiji i veći udio honorara za emisije koje se već dugi niz godina mogu pojavljivati na platformama za streaming, kao i garancije oko korištenja umjetne inteligencije.

Kasnovečernje humoristične emisije bile su prve koje su se prestale emitovati bez svojih scenarista, a kolone su formirane ispred studija i ureda poput Netflixa i Paramounta.

Britanski glumac James Quinn također je u nedjelju odao počast autorima dok je primao nagradu za najbolji breakthrough performans. Quinn, koji igra Eddieja Munsona u filmu Stranger Things, rekao je: „Mislim da se ljudi ne bi povezali sa likom poput Eddieja ili drugih u univerzumu Stranger Thingsa bez saosećajnog, inteligentnog, kvalitetnog pisanja.

"Biti pisac je težak posao," dodao je. „Zaslužuje poštovanje.

"Ako poštujemo jedni druge, možemo gajiti ljubaznije, inkluzivnije, više saradničko okruženje za sve - to bi bilo lijepo."

Glavnu nagradu za najbolji film dobio je slasher film Scream VI, dok je Tom Cruise nagrađen za najbolju izvedbu u filmu Top Gun: Maverick.

Drew Barrymore je trebala voditi ceremoniju prije nego što se povukla u sličnom iskazu solidarnosti. Međutim, pojavila se u nekoliko unaprijed snimljenih skečeva, parodirajući filmove poput Barbie i Cocaine Bear, a također je proglašena dobitnicom nagrade za najboljeg voditelja za The Drew Barrymore Show.

federalna.ba/BBC

MTV movie & TV awards scenaristi štrajk
Hollywood scenaristi štrajk
0 25.09.2023 08:33
Studentski centar Sarajevo Nedžarići štrajk
0 15.09.2023 19:05
SAD štrajk fabrika automobila
0 15.09.2023 14:59
štrajk željeznice Južna Koreja
0 14.09.2023 09:51