Prilog Milija Papića

Mostarski aerodrom između politike i turističkog razvoja

Iz Ureda za reviziju Federacije Bosne i Hercegovine već drugi put zaredom Mostarski aerodrom dobio je negativnu ocjenu za poslovanje u protekloj godini. Nikome nije jasno kako i dalje negativno posluje, a do sada su uložena značajna sredstva sa različitih nivoa vlasti. Uprava Aerodroma, ipak, nije zabrinuta za njegovu budućnost. I pored silnih napora grada Mostara i njegovih  čelnih ljudi, sa Mostarskog aerodroma danas leti tek nekolicina niskotarifnih letova iz Italije, Poljske i Irske. Iz godine u godinu stižu obećanja da će biti bolje, a izgleda od toga za sada nema ništa. Aerodrom nije obavljao djelatnost za koju je i osnovan,  jer je samo 124.838 KM prihoda ostvario za obavljene aviooperacije, stav je revizora Ureda za reviziju institucija Federacije BiH o poslovanju Aerodroma Mostar za 2021. godinu. Tokom  prošle godine Aerodrom Mostar imao je 102 aktivnosti sa 1.940 putnika. Direktor Aerodroma Ivan Ljubić ne vidi nikakav problem:

Dvadeset devet preporuka smo već ispoštovali i napravili, 12 nismo stigli, tiču se administrativne prirode, imamo jedno negativno i jedno suzdržano mišljenje, ne vidim osnova za negativno, ali, u svakom slučaju, to je njihovo pravo, a mi ćemo nastaviti dalje da ispunimo ovih 12 preporuka.

Podsjetimo da je Vlada Federacije BiH do sada uložila više od 16 miliona maraka u Aerodrom Mostar. Amadeo Mandić, zamjenik ministra prometa FBiH:

Godinama se ulaže, a da uloženo ne daje dobitak kakav bi trebao biti. U narednom periodu ćemo razmisliti o daljim ulaganjima i iznosima ulaganja. Zračna luka Mostar, po nama, trebala bi izvršiti reorganizaciju.    

Marin Bago iz Udruženja Futura objašnjava zbog čega je Mostarski aerodrom u takvom stanju:

„Političke elite, koje upravljaju proračunom i koji su osnivači Zračne luke Mostar, apsolutni su amateri i nemaju pojma kako se radi i šta se treba raditi.“

Mostar i Hercegovina su turistička destinacija koja mnogo trpi zbog neadekvatnog stanja Aerodroma. Govore zamjenik predsjednika Turističke zajednice HNK-a Semir Temim i Davor Ljubić, predsjednik Udruge turizma, hotelijera i iznajmljivača soba Međugorje.

Aerodrom bi bio od izuzetnog značaja, gdje bi dostupnost bila puno veća, nego što je to sada. Svi mi radnici u turizmu od Međugorja do Mostara možemo samo jače lupati glavom o zid.