Mostar: Skoro 1.500 postača i gostiju na zajedničkom iftaru na otvorenom

Mubarek noć Lejletul-kadr u Mostaru je obilježena zajedničkim iftarom građana u Fejićevoj ulici.

Nakon iftara uslijedio je kratki program u sklopu manifestacije "Ramazan u Mostaru". Nastupili su Adnan Pajević i Belma Bijelonja, a kadersku poruku uputio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar Dino ef. Maksumić. Organizatore velikog iftara poslužilo je i vrijeme, iako prognoza nije bila povoljna.

"Predomišljali smo se zbog nestabilnih vremenskih prilika. Drago nam je da je vrijeme dobro i što imamo dosta posjetilaca. Značaj manifestacije je na dostojanstven način obilježiti mjesec ramazan u Mostaru i poslati zajedničke poruke, odnosno valorizirati vrijednosti Bošnjaka u Mostaru. Bitno je da je ovo u organizaciji Grada Mostara, dokazujući da baštinimo zajedničke vrijednosti i obilježavamo vjerske praznike svih naroda", izjavio je za Anadoliju Haris Nazdrajić iz Organizacionog odbora manifestacije.

Osim muftije mostarskog Salema efendije Dedovića, iftaru su prisustvovali predstavnici političkog života grada i kantona. Među njima ministar u Vladi HNK-a Rašid Hadžović, zatim gradonačelnik Mario Kordić, predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić, njegov zamjenik Ivan Zelenika te brojni vijećnici. Organizatori su posebno obradovani zbog dolaska prijatelja drugih vjeroispovijesti.

"To je preznačajno za Mostar kao istinski multietnički i kozmopolitski grad Bosne i Hercegovine. Ovdje se od vajkada obilejžava i slavi sve - praznici svih vjeroispovijesti. Hvala gostima drugih konfesija koji su došli da zajednički podijelimo ono što je nama bitno. Značaj manifestacije je u valorizaciji vjerskih i kulturoloških vrijednosti Bošnjaka Mostara, koji su ugradili u temelje Mostara svoj identitet i posebnost, zbog čega naš grad ima poseban značaj", dodao je Nazdrajić.

Iftaru je prisustvovalo blizu 1.500 postača i vjernika.

federalna.ba/AA

Mostar iftar
Mostar poslovnica Lutrije BiH MUP HNK pljačka
0 01.12.2023 09:19
Mostar sigurna kuća
0 30.11.2023 19:29
inkluzija sport udruženja klubovi Mostar
0 30.11.2023 12:46