Most: HDZ nas ne zanima, vladu će sastaviti s dijelom Domovinskog pokreta
(Izvor: Fena/PIXSELL)

Most: HDZ nas ne zanima, vladu će sastaviti s dijelom Domovinskog pokreta

Koalicija Mosta i Hrvatskih suverenista istaknula je u srijedu navečer da je zadovoljna ostvarenim rezultatom, a kao izglednu opciju glede formiranje većine nakon izbora navode HDZ i dio zastupnika Domovinskog pokreta, dok za njih HDZ ne dolazi u obzir.

"Ništa od HDZ-a. Mi smo od početka jasno govorili da s njim nema pregovora. To nije pitanje istog ili različitog ideološkog sklopa, mi se temeljito razlikujemo u tome da netko među nama vidi politiku kao borbu za vlastite interese, a netko kao borbu za opće dobro", rekla je Hini nositeljica u prvoj izbornoj jedinici Marija Selak Raspudić.

Što se tiče rezultata, Most nakon 73 posto obrađenih rezultata ima 10 mandata. "Nema razloga za nezadovoljstvo", poručila je Selak Raspudić.

Na pitanje o potencijalnom ponavljanju izbora, s obzirom da nitko zasada nema otvoren put do parlamentarne većine, Selak Raspudić odgovara da to nije u interesu građana koji su velikom izlaznošću pokazali što žele.

"Isto tako mislim da nakon jedne višegodišnje trgovačke prakse gdje su manjinci preuzeli ulogu jezičca na vagi, da ne bi bilo dobro da nastave s tom praksom i u ovom izbornom ciklusu. Oni mogu stati uz one koji skupe većinu ali bilo bi neprimjereno da oni budu ti koji će prevagnuti, zbog težine njihovih mandata", kazala je.

Kad je riječ o drugim poslijeizbornim scenarijima, Mostova zastupnica kaže da će "budućnost ove zemlje ovisiti o tome hoće li ostale oporbene stranke ostati pri stavu da im je HDZ neprihvatljiv partner".

Kandidat Mosta u šestoj izbornoj jedinici Marko Sladoljev smatra da neki zastupnici Domovinskog pokreta neće ostati pri tome da im je vladajuća stranka neprihvatljiva za suradnju.

"Mislim da su neki scenariji puno bliži. DP će se raspasti, dio njih će ići s HDZ-om, ali mislim da birači Domovinskog pokreta to neće honorirati", poručio je.

Za Most HDZ ne dolazi u obzir, dodao je. "Što se tiče lijevih opcija, ako žele podržati za premijera Nikolu Grmoju, za kojeg smatramo da je najkvalitetniji kandidat, možemo o tome razgovarati", izjavio je.

federalna.ba/Fena

Hrvatska izbori
Republika Srpska vlast izbori odluka
0 21.05.2024 08:26
Zlatko Dalić spisak igrača Hrvatska
0 20.05.2024 13:53
Hrvatska Slaven Galić posjeta
0 20.05.2024 13:10
izbori Izborni zakon BiH Izborni zakon RS Christian Schmidt Milorad Dodik
0 18.05.2024 18:08