Moskva navodi da Sputnjik V ne izaziva trombove
(Izvor: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

Moskva navodi da Sputnjik V ne izaziva trombove

Moskva je navela danas da njena glavna vakcina protiv Covida-19 Sputnjik V nije izazvala rijetke tipove ugrušaka krvi primijećene poslije upotrebe druge dvije vakcine koje koriste istu tehnologiju. "Potpuna analiza neželjenih efekata za vrijeme kliničkih proba i za vrijeme masovne vakcinacije Sputnjikom V pokazala je da nije bilo slučajeva cerebralne venske tromboze", saopštio je institut za istraživanje Gamaley koji je razvio tu vakcinu.

Za vakcine Astra Zenece i Johnsona & Johnsona sumnja se da su izazvale nekoliko desetina slučajeva tih jako rijetkih pojava krvnih ugrušaka, neki od kojih su bili smrtni, zbog čega su vlasti više zemalja ograničile njihovu upotrebu.

Obje te vakcine koriste istu tehnologiju kao Sputnjik V - adenovirus. Institut Gamaley naveo je da sve vakcine zasnovane na vektorima koji koriste adenovirus različite i da ne mogu direktno da se porede.

Prema institutu, Sputnjik V se znatno razlikuje po svojoj strukturi i tehnologiji proizvodnje u odnosu na vakcine Astra Zenece i Johnson & Johnsona. Dodaje se da je bezbjednost Sputnjika V pojačana tehnologijom prečišćavanja u četiri faze za koju je Institut naveo da je spreman da je podijeli sa drugim proizvođačima da bi se minimizirali rizici od nuspojava.

Američka firma Johnson & Johnson koja treba da isporuči 55 miliona doza svoje vakcine u EU u drugom tromjesečju objavila je juče da odlaže isporuku Evropi poslije prijave u SAD slučajeva sa trombovima kod vakcinisanih osoba.

Upotreba vakcine Astra Zenece je drastično ograničena u najvećem dijelu Evropske unije zbog mogućih slučajeva tromboze, a Danska je danas objavila da definitivno odustaje od te vakcine. Sputnjik V je sada odobren u oko 60 zemalja. Zbog toga što ne može dovoljno da ih proizvede i želje da prioritetno proizvodnju izdvoji za rusku populaciju Moskva je do sada isporučila samo ograničene količine ove vakcine u inostranstvo. federalna.ba/Beta

koronavirus Covid19 pandemija virus Sputnik V AstraZeneca Johnson&Johnson Johnson & Johnson
Njemačka koronavirus pandemija vakcina vakcinacija cjepivo cjepiva cijepljenje Covid19
0 17.05.2021 19:15
Sjeverna Makedonija koronavirus
0 17.05.2021 17:44
Crna Gora koronavirus
0 17.05.2021 16:48
Srbija koronavirus
0 17.05.2021 15:36