videoprilog Dijale Halilagić (Federacija danas)

Moranjkić: Oni su najbolji ambasadori Bihaća

Nakon povratka iz Turske s područja pogođenih potresima za pripadnike humanitarnih organizacija upriličen je prijem u Vladi Unsko-sanskog kantona i gradskoj upravi u Bihaću. Tom prilikom, volonteri su podijelili iskustva sa predstavnicima vlasti.

Humanitarne organizacije iz Bosne i Hercegovine još jednom su pokazale svoju hrabrost i humanost. Organizacija Pomozi.ba se među prvima uputila u Tursku.

„Naš odlazak je bio prva reakcija, na prvu ruku. Druga reakcija - preko 54 šlepera pomoći sa prostora Bosne i Hercegovine. Sve se dovezlo u Sarajevo, a zatim krenulo prema pogođenim područjima u Turskoj“, kazao je Elvir Muslić, koordinator organizacije Pomozi.ba za USK.

Razorni zemljotresi pogodili su i područje Sirije. Budući da je ovo područje zahvaćeno i ratom, do njih pomoć znatno sporije stiže. Unatoč tome, volonteri organizacije SOS Bihać razmišljaju o odlasku u Siriju.

„Možda još danas donesemo odluku, presaberemo se, i ako budemo u mogućnosti počet ćemo prikupljati sredstva za prevoz u Siriju“, kazao je Zlatan Kovačević, direktor humanitarne organizacije SOS Bihać.

Humanitarne organizacije su podršku dobile i od Vlade Unsko-sanskog kantona kao i gradske uprave Bihaća.

„Ono najmanje što mi možemo učiniti za njih kao Grad, kao što smo ih ispratili možemo ih i dočekati, zahvaliti im se u ime grada i građana i na ovome što su najbolji ambasadori Bihaća“, naveo je Edin Moranjkić, šef Odsjeka za odnose s javnošću u gradskoj upravi.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić (NES), kazao je kako su spasioci podijelili s Vladom svoje iskustvo i utiske.

„Ovo je još jedna poruka svima nama o nedostacima unutar našeg sistema“, dodao je Ružnić.

Budući da tlo u Turskoj i dalje podrhtava, organizacije iz Bosne i Hercegovine ostaju u pripravnosti i nastavljaju prikupljati pomoć za narod u ugroženim područjima.

federalna.ba

Unsko-sanski kanton Mustafa Ružnić pomozi.ba Turska Sirija zemljotres Bihać
Portugal Turska EURO 2024
0 22.06.2024 20:21
Turska turisti Nermut UNESCO
0 20.06.2024 12:46
Turska cvjeće Isparta
0 20.06.2024 09:57
ekstremne vrućine jug Evrope Grčka Turska Cipar
0 19.06.2024 13:48