Momenti sa inauguracije koji su "zapalili" društvene mreže
(Izvor: EPA/ERIK S. LESSER)

Momenti sa inauguracije koji su "zapalili" društvene mreže

Joe Biden je i zvanično američki predsjendik, Kamala Harris je prva Dama potpredsjednica, a Donald Trumo je odletio da igra golf – sve ono što smo i očekivali.

Ipak, jučerašnji dan ponudio je i nekoliko zanimljivih dešavanja koja su zapalila društvene mreže.

Vatromet Katy Perry

Bilo je teško pronaći nekoga bez suza u očima nakon završnice ispred Washington Monumenta.

Iako je pjesma Firework imala mnoge interpretacije, od sexa do sigurnosti upravljanja vatrometom i LGBT prava, sinoć je ipak našla svoje mjesto.

Eksplozivna pozadina nije napravila nikakvu štetu, a tekst pjesme ponovo nije bio daleko od istine.

"Do you ever feel like a plastic bag/Drifting through the wind, wanting to start again? (Da li se ikada osjećaš kao plastična kesa, nošena vjetrom, želeći početi sve ispočetka?)“

Poznati Twitch streamer hasanabi je tweetao „Katy Perry je ponovo u pravu, Trump me jeste naveo da se osjećam poput plastične vrećice“.

I da pjesma se ponovo našla na ljestvicama iTunesa u SAD-u.

Rukavice Bernija Sandersa

Fotografije senatora iz Vermonta, Bernieja Sandersa veoma brzo su se proširile društvenim mrežama i naravno postale predmet ismijavanja i glavna tema brojnih memeova.

Priča je ipak malo drugačija. Rukavice je isplela jedan učiteljica iz Sandersove države, koristeći se vunom isparanih džempera i recikliranih plastičnih boca.

Učiteljica, Jen Ellis, bila je iznenađena da ih je senator nosio tokom predsjedničke kampanje još prije tri godine.

Kao bivši rival Joe Bidena tokom kandidature demokrata, mnogi su njegovo ponašanje tokom inauguracije pripisali upravo tome. Prema riječim njegove supruge, Jane O'Meara Sanders i senatorova jakna ima posebnu priču vezanu za Vermont. Kompanija Burton, koja se bavi prodajom snowboarda i opreme izdala je limituranu verziju jakne sa Sandersovim likom na pozadini. Sandersu se to veoma svidjelo da je jednu takvu (bez svog lica) dobio za Božić.

Historijski pozdrav

Barack Obama – prvi crnac koji je postao američkim predsjednikom- tokom inauguracije pozdravio se (fist bump) sa prvom crnkinjom potpredsjednicom.

Momenat je proslavljen online i opisan kao historijski, prijenos štafete među dva političara, jedine obojene Amerikance u historiji koji su osvojili pozicije u Bijeloj kući.

Sanders nije jedini koji se obukao i bio spreman za hladnoću

Janet Yellen, Bidenov izbor za sekretarku trezora, uslikana je na Capitol Hillu u crnoj jakni, maski na licu, crnim rukavicama umotana u dekicu.

Izbor odjeće oduševio je ekonomiste kao praktični tip mode u eri Covida-19.

Imenovanje gospođe Yellen se očekuje uskoro što će je činit prvom ženom, sekretarkom trezora.

Potpredsjednica Kamala Harris imala je posebnu pratnju kada su u pitanju pripadnici obezbjeđenja – policajca sa Capitola Eugene Goodmana

Goodman je proglašen herojem nakon upada Trumpovih pristaša na Kapitolu ranije ovog mjeseca. Goodman je naime zadržao masu koja je upala u zgradu Senata, dok su senatori nalazili u prostoriji u blizini. Dok je on rulju zadržavao na ulazu, senatori se dobili priliku da pobjegnu na sigurnu lokaciju.

Policajac Goodman je tako bio u pratnji potpredsjednice Harris i tako preuzeo ulogu i posao osiguranja u Senatu. Uz unapređenje Goodman je za hrabrost dobio i Zlatnu medalju Kongresa.

Znali smo šta očekivati od pjesnikinje Amande Gorman tokom inauguracije, ali nismo znali koliko će njena pojava odjeknuti širom svijeta

"Kad dođe dan, pitamo se gdje možemo pronaći svjetlost u ovoj beskrajnoj sjeni?" počela je Gormanova, najmlađa pjesnikinja koja je ikada nastupila na ceremoniji inauguracije.

Tokom jučerašnje proslave, 22-godišnjakinja je recitovala svoju pjesmu "The Hill We Climb" – nastalu nakon nereda na Kapitolu. Pisac i pjesnikinja postala je prvi državni laureat u 2017.

Danas, ova kako samu sebe opisuje „mršava crna djevojka robova koja može sanjati da postane predsjednicom našla se u situaciji „kako recituje za jednog“. Ali njene ambicije ne staju tu – barem trako tvrdi bivša državna sekretarka Hillary Clinton. Gormanova je obećala da će jednog dana imati i svoju predsjendičku kandidaturu.

Dvije osobe su primjetno nedostajale na ceremoniji inauguracije – bivši predsjednik Trump i Prva dama Melania

Dok je Biden polagao zakletvu u Washingtonu, Trumpovi su sletili u West Palm Beach na Floridi. Korisnici društvenih mreža su odmah primjetili kako se Melania, ako je suditi prema garderobi već navikava na život bivše Prve dame.

Nakon što se pri izlasku iz Bijele kuće pojavila odjevena u crno sa velikim sunčanim naočalama, tokom leta se presvukla u svijetlu, višebojnu haljinu.

Ova drastična razlika sugerira kako Gđa Trump jedva čeka novi život, kao i stil, nakon života Prve dame. Drugi su pak primijetili njen osmijeh – očigledna suprotnost onome kako je izgledala tokom inauguracije supruga prije četiri godine.

federalna.ba/BBC

Joe Biden zanimljivosti inauguracija
Joe Biden SAD vakcine koronavirus
0 03.03.2021 09:05
Joe Biden Andres Manuel Lopez Obrador
0 02.03.2021 10:09
SAD Irak militanti Joe Biden Joseph Biden
0 26.02.2021 15:22
psi Lady Gaga Joe Biden Joseph Biden kidnapovanje ubistvo Ryan Fischer
0 26.02.2021 11:13
Joe Biden zračni napadi Sirija
0 26.02.2021 08:33
Joe Biden kralj Saudijske Arabije Jamal Khashoggi ubistvo izvještaj
0 26.02.2021 08:07