Mohammed bin Salman kaže da će "nastaviti baviti sportskim pranjem" za Saudijsku Arabiju
(Izvor: EPA-EFE/HARISH TYAGI)

Mohammed bin Salman kaže da će "nastaviti baviti sportskim pranjem" za Saudijsku Arabiju

Prijestolonasljednik Saudijske Arabije, Mohammed bin Salman, rekao je da ga "nije briga" za optužbe da njegova zemlja vrši sportwashing (sportsko pranje – pojam koji se koristi kada se sport — sa svim pozitivnim osjećajima koje izaziva — koristi za skretanje pažnje sa društvenih ili ekoloških problema, op.a.)

Bin Salman, poznat kao MBS, predsjedavao je neviđenom potrošnjom na sport otkako je postao de facto vladar Saudijske Arabije 2017. Kritičari tvrde da je namjera ulaganja da odvrati pažnju od kršenja ljudskih prava u njegovoj zemlji. Ali u rijetkom intervjuu Bin Salman je rekao da ga optužbe ne uznemiruju.

"Ako će sportsko pranje povećati moj BDP za 1%, onda ću nastaviti da se bavim tim", rekao je Bin Salman za Fox News u prvom intervjuu koji je dao u potpunosti na engleskom.

Upitan konkretno kako se osjeća u vezi sa ovim terminom, Bin Salman je rekao: „Nije me briga… Ciljam na još 1,5%. Nazovite to kako god želite, mi ćemo dobiti tih 1,5%.

Saudijske sportske ambicije proširile su se od preuzimanja prekomorskih organizacija, s najistaknutijim Newcastle Unitedom, do vođenja remetilačkih takmičenja kao što je LIV Golf. Ali kraljevstvo je također bilo „marljivo“ u sklapanju dogovora o dovođenju vrhunskih sportskih događaja u Saudijsku Arabiju, uključujući ovogodišnje FIFA Svjetsko klupsko prvenstvo i Azijske igre 2029. Bin Salman kaže da je ovaj pristup ključan za cilj zemlje da postane jedna od vodećih 10 turističkih destinacija u svijetu.

“Kada želite diverzificirati ekonomiju, morate raditi u svim sektorima: rudarstvo, infrastruktura, proizvodnja, transport, logistika, sve ovo”, rekao je Bin Salman za Fox. “Dio toga je i turizam, a ako želite da razvijate turizam, dio toga je kultura, dio je vaš sportski sektor, morate napraviti kalendar.” Bin Salman tvrdi da je od njegovog dolaska, turizam značajno doprinjeo saudijskoj ekonomiji. "Vidimo da je turizam nekada doprinosio saudijskom BDP-u sa 3%, sada je 7%", rekao je. “Sport je nekada bio 0,4%, sada je 1,5%, pa je to ekonomski rast, to su poslovi, to je kalendar, to je zabava, to je turizam. Vidite da smo sada prvi na Bliskom istoku, prije šest godina nismo bili među prvih 10 na Bliskom istoku. Cilj nam je da do 2030. godine ostvarimo preko 100 miliona posjeta, možda 150. Prošle godine smo dosegli skoro 40 miliona posjeta iz Saudijske Arabije i širom svijeta.”

S obzirom da je saudijski turistički rast fokusiran barem dijelom na domaće i regionalne posjetioce, uz značajan broj posjetilaca muslimana iz cijelog svijeta koji obavljaju hadž ili umru u Meki, posmatrači tvrde da je kritika iz pretežno zapadnih zemalja nešto što Bin Salman može priuštiti da ih ignoriše . Argument je pojačan sve centralnijom ulogom Saudijske Arabije u regionalnoj politici i važnosti zemlje kao saveznika Sjedinjenih Država. U svom intervjuu Foxu, Bin Salman je rekao da su normalizirani odnosi između kraljevstva i Izraela "svaki dan sve bliži".

Bin Salman je također podijelio svoja sjećanja na jedan od najznačajnijih trenutaka u saudijskoj sportskoj istoriji, pobjedu fudbalske reprezentacije nad Argentinom na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Kataru. Bin Salman je rekao za Fox da se nadao da Green Falcons neće biti poniženi u svom susretu sa Messijem i ekipom, da bi u svom meču grupne faze izašli kao pobjednici rezultatom 2-1.

“Bio sam sa svojom porodicom, braćom, njihovim ženama, njihovom djecom,” rekao je. “Samo smo očekivali da ne budemo poniženi, a na kraju smo bili iznenađeni.”

Organizacije za ljudska prava bile su dosljedne u označavanju saudijskih investicija kao "pranja sporta", a Amnesty International je u četvrtak ponovio osudu Bin Salmana u pogledu ljudskih prava.

“Vladavina Mohammeda bin Salmana je zaista mračno vrijeme za ljudska prava u Saudijskoj Arabiji i nikakvi razgovori o ekonomskim vizijama ili o širenju u nove sportske poduhvate ne bi smjeli odvratiti pažnju od te činjenice”, rekao je Felix Jakens, šef prioritetnih kampanja Amnestyja. “Nebriga za etiketu sportskog pranja je jedna stvar, ali Mohammeda bin Salmana također nije briga za mirne aktiviste koji su iza rešetaka u Saudijskoj Arabiji, 196 pogubljenih osoba u zemlji prošle godine, ili bol porodice Jamala Khashoggija koji se još uvijek očajnički nada da će pravda biti zadovoljena.”

federalna.ba/The Guardian

Mohammed bin Salman Saudijska Arabija sportsko pranje
Investicijski fond Saudijska Arabija Heathrow
0 29.11.2023 12:23
Pojas Gaze Saudijska Arabija Rijad Palestina Izrael
0 11.11.2023 13:27
Saudijska Arabija Svjetsko nogometno prvenstvo
0 01.11.2023 10:49
Saudijska Arabija kandidat Svjetsko prvenstvo
0 31.10.2023 11:26
Indonezija Saudijska Arabija Svjetsko prvenstvo
0 18.10.2023 12:41