videoprilog Adise Alić (Dnevnik 2)

Živo, veselo i šareno na proslavi Dana državnosti u Mrkonjić-Gradu

Jedina dobra vijest ove godine je to da je napokon, nakon što je Vijeće ministara proslijedilo republičkom Zavodu za spomenike RS-a 176.000 maraka na inicijativu Ministarstva civilnih poslova, završena prva faza obnove Muzeja ZAVNOBiH-a. Zapravo je lijepa vijest da su danas prvi put otvorena vrata ovog Muzeja u koji su ulazili danas svi oni koji su došli ovdje da budu sa svojim saborcima, kako kažu, i da na jedan lijep način proslave i Dan državnosti BiH, ali i da odaju počast svemu onome što je ZAVNOBiH bio i jeste kada su u pitanju narodi BiH.

Ovdje je danas bilo vrlo živo, veselo. Bilo je šareno. Preovladavala je crvena boja, svakako to je boja Narodnooslobodilačkog pokreta i borbe, ali bilo je i trobojnice sa petokrakom. Bilo je i kapa na kojima su bile petokrake, titovke, bilo je i srpa i čekića, bilo je državnih zastava BiH i svega onoga lijepog što je danas simboliziralo Dan državnosti BiH.

Upriličen je jedan jako lijep umjetnički program. 

Više od 50 delegacija, uglavnom članova udruženja antifašista iz naše i zemalja regije, u Mrkonjić Gradu, polaganjem cvijeća ispred zgrade u kojoj je 25. novembra 1943. godine obnovljena državnost BiH, obilježili su 78 godina Prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a i Dan državnosti BiH. Podsjetili su na historijske odluke i značaj ovoga datuma za našu zemlju danas.

Ponos i poštovanje prema tekovinama antifašizma, osjeća devedesettrogodišnja partizanka Valerija, dok se prisjeća narodnooslobodilačke borbe i položaja BiH u okviru tadašnje Jugoslavije. Danas je iz Slovenije stigla da u Mrkonjić Gradu oda počast zemlji za čije se vrijednosti i sama borila.

"BiH isto je poštovana, samostalna, poštovana od svih ostalih. Ono što zaslužuje. I danas to zaslužuje, zato smo ovdje", rekla je Valerija Skrinjar Tvrst, učesnica NOB-a.

I brojni članovi udruženja antifašista podsjetili su na značaj ovoga datuma, vjerujući da poruke ZAVNOBIH-a i danas žive. 

"To je datum kada je obnovljena hiljadugodišnja tradicija postojanja BiH, BiH kao samostalne jedinice u tadašnjoj demokratskoj federativnoj Jugoslaviji", istakao je Mustafa Polutak, predsjednik Skupštine SABNOR BiH.

Posebno raduju poruke velikog broja mladih, a koje daju nadu da ova zemlja itekako ima budućnost.

"Moramo biti vrlo svjesni na kakvim temeljima je naša zemlja nastala i mislim da je krajnje vrijeme da se vratimo pravim vrijednostima koje su ovu zemlju i zakovale", kaže Deni Paralović, član Udruženja antifašista Sarajevo.

"Nema Bosne bez Srba, nema Bosne bez Hrvata i nema Bosne bez muslimana. Svi zajedno su Bosna i tako i treba", kaže Anica Koletnik, članica UDruženja antifašista Slovenije.

Ove su godine, sve koji su došli slaviti zemlju na mjestu u kojem je prije 78 godina obnovljena njena državnost, dočekala otvorena vrata obnovljene zgrade u kojoj je pisana svijetla historija. Možda je to mali, ali značajan znak nekih boljih vremena.

federalna.ba

Mrkonjić Grad Dan državnosti BiH
Dan državnosti BiH Dan državnosti Bosne i Hercegovine Hrvatska
0 25.11.2022 22:39
ULUBiH Dan državnosti BiH Dan državnosti Bosne i Hercegovine
0 25.11.2022 22:36
Dan državnosti BiH Dan državnosti Bosne i Hercegovine Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko
0 25.11.2022 20:24
Banja Luka Dan državnosti BiH obilježavanje
0 25.11.2022 19:56
Dan državnosti BiH Dan državnosti Bosne i Hercegovine
0 25.11.2022 19:54