MMF: Novi val zaraze koči oporavak, treba pojačati potporu
(Izvor: EPA/ERIK S. LESSER)

MMF: Novi val zaraze koči oporavak, treba pojačati potporu

Svjetsko gospodarstvo izlazi iz najdublje faze koronakrize ali novi val zaraze zakočio je aktivnosti u mnogim zemljama, posebno teško pogodivši uslužni sektor, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF). 

Ljudi i dalje moraju držati razmak kako bi se spriječilo širenje virusa a uslužni sektor usmjeren je na česte kontakte s klijentima i potrošačima, podsjeća MMF u bilješci pripremljenoj za samit čelnica 20 najvećih razvijenih i gospodarstva u razvoju G20.

"Neizvjesnost i rizici iznimno su snažno izraženi", napisali su stručnjaci, ocijenivši da će "kriza vjerojatno ostaviti duboke ožiljke čija će se dubina razlikovati od zemlje do zemlje".

U odvojenoj bilješci na blogu čelnica MMF-a Kristalina Georgijeva istaknula je da značajan napredak u razvoju cjepiva ulijeva nadu da bi koronavirus mogao biti pobijeđen.

"Nazire se medicinsko rješenje za krizu, ali gospodarstvo i dalje čeka dug i težak put na kojem bi moglo često posrnuti", upozorila je Georgijeva.

U MMF-u naglašavaju da razdvajanje financijskih tržišta od realnog gospodarstva predstavlja rizik po financijsku stabilnost.

Ističu također da bi mogući novi valovi pandemije i stroža ograničenja kretanja i kašnjenje u razvoju i distribuciji cjepiva mogli dodatno zakočiti gospodarski rast i rezultirati još težim posljedicama.  

Vlade širom svijeta do sada su na njihovo ublažavanje potrošile nekih 12.000 milijardi dolara, što je spriječilo još gore ishode u borbi protiv bolesti, ali siromaštvo se širi a nejednakost produbljuje i potrebna je dodatna pomoć, naglašava MMF.

Georgijeva je pozvala vlade da koordiniraju planirane poticaje kako bi bili što efikasniji a čelnicima zemalja u skupini G20 poručila je da obećaju veća ulaganja u zelene tehnologije i više cijene ugljika.

To bi moglo potaknuti rast gospodarstva i kreirati oko 12 milijuna radnih mjesta u sljedećem deseljeću, podsjetila je.

federalna.ba/Hina

Novak Đoković Carlos Alcaraz Wimbledon
0 12.07.2024 23:00
Ženska nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine Selver Hodžić
0 12.07.2024 22:34
Vladimir Putin Rusija
0 12.07.2024 21:20
Goražde genocid u Srebrenici Nema te na kahvi
0 12.07.2024 21:18