videoprilog Adle Dizdar Hodžić (Federacija danas)

Mladi u Mostaru o politici učili kroz obrazovnu igru Electionville

Šta je lokalna uprava, a šta demokratski proces? Kome on uopće služi? – na ova su pitanja mladi Mostara imali priliku dobiti odgovor na neuobičajen način - kroz igru. Naime, mostarska Agencija lokalne demokratije priredila je, uz podršku švedske ambasade, obrazovnu igru u kojoj sudionici preuzimaju izazovne uloge članova gradskog vijeća, sve kako bi educirali građane i dali im uvid u to kako demokratija funkcioniše...

O deponiji Uborak, odnosno upravljanju otpadom; o Starom gradu, odnosno turizmu; i o još mnogim pitanja se raspravljalo u Vijećnici. No grad nije Mostar, nego Electionville – izmišljeni grad u kojem su vijećnici nakratko postali mladi koji s politikom ranije nisu imali doticaja.  

"Ja kao mlada osoba i akademski građanin nisam nešto bio zainteresiran za politička događanja, više sam bio fokusiran na sebe, ali kroz igru sam vidio neke probleme na koje mi mladi možemo utjecati", kazao je Tomislav Perić, student mašinstva.

"Drago mi je što sam imala priliku stati, figurativno govoreći, u cipele vijećnika I gledati to sve s njihovog spektra I zapravo koliko je njima teško vršiti uloge, te kako je teško donositi odluke za veliki broj ljudi", kaže Liza Andrić, studentica ekonomije.

Ako je suditi prema izrečenom, misija uspješno obavljena. Bilo je gubljenja, ustupaka, kompromisa. Ali tako je i u drugim društvenim igrama, tako je i u stvarnoj politici. 

"Počeli su na drugačiji način da percipiraju i razumijevaju ustvari šta znači biti vijećnik i šta znači donositi tako važne odluke", ističe Dženana Dedić, direktorica Agencije lokalne demokratije Mostar.

"I to je jedan dobar način da razbijemo stereotipe da su političari ovakvi ili onakvi i mislim da mladima treba pružiti priliku i u politici i drugim sferama života da na edukativan način zaista spoznaju važnosti lokalne jedinice", navodi Ivan Zelenika, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostar.

Obrazovnu igru Electionville, koja inače potiče iz Švedske, sudionici su završili tako što su sa mostarskim vijećnicima raspravljali o pitanjima koja su bila fokus njihovog interesa, a tiču se demokratskih procesa na lokalnom nivou.

federalna.ba

Mostar mladi Electionville
Mostar turistički autobusi vinjete
0 30.03.2023 19:53
Mostar izgradnja bazena
0 30.03.2023 15:43
Mostar konferencija djeca sa poteškoćama u razvoju
0 29.03.2023 20:09
Napretkov tjedan kulture Mostar HKD Napredak Napredak
0 27.03.2023 22:41
Mostar Zračna luka Mostar Mostarski aerodrom Zagreb
0 26.03.2023 18:25