Mladi kreirali društvene igre o Evropskoj uniji
(Izvor: Fena/Humanity in Action)

Mladi kreirali društvene igre o Evropskoj uniji

Fondacija "Ljudskost u akciji” Bosna i Hercegovina je u proteklih pet mjeseci implementirala projekat pod nazivom "Društvene igre otvaraju puteve angažmanu mladih u pitanjima u vezi sa EU u BiH", koji je okupio 12 mladih ljudi iz cijele BiH sa ciljem kreiranja tri društvene igre na ploči o Evropskoj uniji.

Predstavnik te Fondacije, Kerim Hodžić istakao je za Fenu da su projekat podržali British Council u BiH i Evropska unija u okviru programa "Evropska shema za mlade stručnjake".

- Cilj ovog projekta je izgraditi kapacitete mladih kroz uspostavljanje mreže „kreatora igara“ koji zajedničkim angažmanom rade ka poboljšanju njihove sposobnosti da razumiju različite i međusobno povezane aspekte građanskog i demokratskog angažmana u oblastima u vezi sa EU i integracijom BiH u Uniju – istakao je.

Sredinom marta, naglasio je, održan je trodnevni trening u Sarajevu kada su učesnici imali priliku slušati predavanje o temi demokratske tradicije EU, vrijednostima, vanjskim politikama, ekonomskom angažmanu EU u svijetu i procesima unutar EU.

Pojasnio je da su mladi iskoristili vrijeme da pod mentorstvom tri mentorice kreiraju koncepte svojih igara na ploči koje su tokom aprila i maja dorađivali i u konačnici kreirali vizuale za igre sa dizajnerima.

Tokom maja učesnici su proveli pilot-testiranja u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Mostaru i Banjoj Luci sa svojim vršnjacima. U konačnici 18. juna je održan finalni događaj kada su se predstavili video tutorijali za igre na ploči koje su učesnici kreirali.

Igre "Eurochase", "Euforija" i "36" će biti dostupne potpuno besplatno u PDF formatu od 30. juna na web stranici Fondacije "Humanity in Action" Bosna i Hercegovina na linku: https://www.humanityinaction.org/gamifying-eu-realities-in-bih/

federalna.ba/Fena

igre Evropska Unija
Johann Sattler BiH Evropska Unija
0 20.07.2022 20:19
Bugarska Sjeverna Makedonija Evropska Unija
0 17.07.2022 20:23
Evropska Unija Ursula von der Leyen energetska kriza
0 02.07.2022 11:08
klimatske mjere Evropska Unija
0 29.06.2022 12:35
Evropska Unija azil
0 28.06.2022 12:37