videoprilog Hane Porić (Dnevnik 2)

Mještani Podgore ostali pri svome: Političari, niste dobrodošli

Bliži se početak predizborne kampanje u Bosni i Hercegovini. Vrijeme kada političke stranke i pojedinci pokušavaju pridobiti glas građana. Ulice prekrivene plakatima i porukama, svi sigurni da baš oni imaju rješenje za sve naše probleme. A onda slijede predizborni skupovi i brojna obećanja koja nakon izbora većinom budu zaboravljena. Sve to je bilo dovoljno mještanima Podgore blizu Breze da prije četiri godine postave transparent i političarima poruče da u njihovom selu nisu poželjni.

Godinama su slušali predizborna obećanja. Čekali asfaltiranje puta, dječije igralište i kanalizaciju, ali dalje od obećanja političari nisu išli. Selo Podgora, nadomak Breze, zaboravljeno je i potpuno zapostavljeno. Pa su mještani, prije četiri godine, u jeku predizborne kampanje, političarima uputili jasnu poruku: da im je dosta pustih obećanja - poručili su postavljenjem transparenta na ulazu u selo.

Četiri godine kasnije na ulazu u Podgoru više ne stoji transparent, ali je poruka mještana i dalje ista: Političari, ovdje niste dobrodošli.

“Tada je to bio naš odgovor ljudima koji nam se predstavljaju uoči izbora da bi dobili neki glas i mi smo napisali što smo napisali. I stojimo iza toga”, ističe mještanin Zijo Silajdžić.

Političke predstave ne žele gledati jer je ishod već poznat.

“Svi dođu ovdje i obećaju i četiri godine prođe i nikom ništa. Pa opet dođu drugi, opet četiri godine i opet nikom ništa”, priča mještanin Vedad Silajdžić.

Ujedinjeni mještani svojim potezom dospjeli su u žižu javnosti. Pričalo se o njima, slike sela obišle državu, a i šire. Uslijedio je i odgovor vlasti. Postavljanje transparenta ispitala je policija, a zatim i sud. No, to nije obeshrabrilo stanovnike Podgore, pa ranije izrečen stav nisu promijenili.

“Nije se bogzna šta promijenilo. Oni su saslušali, vidjeli i imali smo problema s tim, neko nas je nekako drukčije ocijenio, neko drukčije. Uglavnom, poslije toga sve što smo postigli, to je zahvaljujući našoj omladini, našim ljudima”, kaže Zijo.

“Javi se u Komunalno da imamo kvar. Niko ne obraća pažnju na to. Voda teče kako teče. Pukla je cijev prije 15 dana, niko se ne obraća. Odsječeni smo od svega”, dodaje Vedad.

Općina i kanton pružaju tek malu, neznatnu pomoć. Da bi bili riješeni infrastrukturni projekti potrebno je više. No, svjesni da su prepušteni sami sebi, mještani ovog sela pokrenuli su se i sami, malim koracima, prave sebi bolje i ljepše mjesto za život. Transparent neće vraćati jer kažu, pokazali su da mogu i bez političara. Jednom upućena poruka, pametnom je dosta, poručuju mještani Podgore.

federalna.ba

Podgora Breza predizborna kampanja predizborne kampanje
Breza deponija Federalni radio
0 02.09.2023 14:46
SNSD predizborna kampanja
0 13.05.2023 18:37
Breza Maglaj Vareš izgradnja poslovnih zona
0 27.09.2022 18:18
Podgora Breza
0 25.09.2022 19:43
izbori predizborna kampanja Opći izbori 2022
0 02.09.2022 10:07