Mještani mjesne zajednice Orašac zaustavili ilegalnu sječu šuma
(Izvor: Fena/Arhus centar)

Mještani mjesne zajednice Orašac zaustavili ilegalnu sječu šuma

Mještani mjesne zajednice Orašac u općini Prozor-Rama blokirali su put mašinama šumarskog poduzeća iz Mostara koje su trebale započeti nezakonitu sječu šuma u Osojnici, saopćili su u ponedjeljak iz Udruženja Resursni Aarhus centar u BiH.

Kako navode, ovo nije prva blokada prema šumi Osojnice koja predstavlja za lokalno stanovništvo najveće bogatstvo.

Intervencijom mještana, jutros je spriječen prolaz mašina i kamiona prema Osojnici u obavljanju posla, odnosno ilegalne sječe šuma, navodi se u saopćenju.

"Ovdje smo se okupili kako bismo zaustavili nelegalnu sječu šuma i odvoz tehničkog drveta u Osojnici od strane preduzeća  'Šume Hercegovačko-neretvanske'. Unatoč činjenici da u HNK-u nema zakona o šumama, navedeno preduzeće prodaje šumu svjesno kršeći sve zakone ove države. Stoga, smo mi tome odlučili stati na put. Spriječit ćemo ulazak u Osojnicu i pod cijenu svojih života", istaknuo je predsjednik mjesne zajednice Orašac Ivan Filipović.  

Podsjeća da Javno poduzeće Šumsko-gospodarsko društvo "Šume Hercegovačko-neretvanske" d.o.o. Mostar posluje u uvjetima bez donesenog zakona o šumama i bez adekvatnog pravnog uporišta kojim bi se prenijele ovlasti za obavljanje poslova gospodarenja državnim šumama, pa tako i sječom šuma unutar mjesne zajednice Orašac. 

Po riječima Nine Kreševljaković iz Aarhus centra, šuma na ovom području se siječe i ne obnavlja, a problem je što ne postoji zakon o šumama koji bi to regulirao, kako na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, tako ni na razini Federacije BiH.

"Usprkos tome, u HNK-u imaju četiri preduzeća koja najnormalnije rade i sijeku šumu, kao da zakoni postoje. Ta poduzeća su osnovana do 2009., do kada je postojao Zakon o šumama na razini FBiH. Te godine Ustavni sud ga je proglasio neustavnim", dodala je.

Navodi kako nisu protiv rada preduzeća, ali jesu protiv nelegalnog rada.

"Ne želimo da u naše šume ulaze kad hoće i koliko hoće, već da ulaze po zakonu i da se radi po nekom planu. Da bi se to ostvarilo, potrebno je da se donese zakon o šumama te da zakon propiše kaznene odredbe za sve one koje ilegalno sijeku šumu jer ilegalne sječe, nažalost, na ovom području ima mnogo i nitko ne odgovora za to", kazao je jedan od mještana. 

Mještani MZ su jedinstveni u stavu da se sječa šuma neće nastaviti sve dok se ne donese zakon o šumama te su najavili kako će na istom mjestu ostati i ubuduće. 

Projekt "Zaštitimo naše šume!” provodi "Udruženje Resursni Aarhus centar u BiH", u okviru šireg programa "Podrška građanima u borbi protiv korupcije" koji implementiraju Centri civilnih inicijativa (CCI), kao glavni implementator uz financijsku podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). 

federalna.ba/Fena

HNK nelegalna sječa
Profesor profesori štrajk HNK
0 13.05.2024 18:18
Mostar Poticaji poljoprivrednicima HNK
0 06.05.2024 11:15
HNK Krađa kladionica
0 23.04.2024 09:16