Mjere o nošenju maski i zabrani kretanja su kršenje ljudskih prava

Na današnjoj sjednici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koja je održana u online formatu donesena je odluka u kojoj je rečeno da mjere o nošenju zaštitnih maski i zabrani kretanja bh. građana donesene zbog pandemije koronavirusa predstavljaju kršenje ljudskih prava.

Kako je navedeno, odluke kriznih štabova o zabrani kretanja i obaveznom nošenju zaštitnih maski predstavljaju miješanje u osnovna ljudska prava i slobode koje su garantirane Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

U konkretnom slučaju krizni štabovi entitetskih ministarstava zdravstva donijeli su odluke, ali je izostalo aktivno učešće u donošenju i preispitivanju naređenih mjera od najviših organa zakonodavne i izvršne vlasti, pojašnjavaju iz Ustavnog suda.

Osim odluke u tom slučaju Ustavni sud donio je još nekoliko odluka koje će biti dostavljene apelantima u roku od mjesec dana i objavljene u što kraćem roku na internetskoj stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, saopćeno je.

Odluka suda donesena po apelaciji advokatice Nine Kisić 

Ustavni sud BiH je odluku donio po apelaciji Nine Kisić, sarajevske advokatice, koja za Federalnu televiziju kaže kako je ovakva odluka Ustavnog Suda BiH bazirana na trendu donesenih odluka, Upravnog suda u Strazburu, Berlinu, Pragu.

Dodaje da značaj ove odluke leži u činjenici da su naredbe o obaveznom nošenju maske kao i zabrani kretanja značajno ograničavanje ljudskih prava.

"Što se tiče praktičnog dijela ove odluke za građane, nemam informaciju šta je precizno Ustavni sud BiH odlučio u pogledu postojanja same odluke, ali podsjećam, kada je u aprilu po ovom pitanju Ustavni sud donio odluku dao je rok od pet dana nadležnon tijelu da donese novu odluku koja bi bila u skladu s odlukom Ustavnog suda BiH", pojašnjava Kisić.

federalna.ba

maske koronavirus Ustavni sud BiH Nina Kisić
Kina koronavirus covid-19
0 03.12.2022 13:47
Ustavni sud BiH amandmani Christian Schmidt Željko Komšić Šefik Džaferović
0 02.12.2022 16:09
Ustavni sud BiH Zakon o lijekovima
0 02.12.2022 16:05
Ustavni sud BiH Željko Komšić
0 01.12.2022 20:23
MMF Kristalina Georgieva koronavirus
0 29.11.2022 18:00